fbpx

JEGESKÁVÉ? TUDUNK JOBBAT!

És nem csak az alkohol miatt.

Ezt a cikket jelenleg két ember olvashatja. Az, akinek melege van, és az, aki hazudik. Persze vannak azok is biztos, akik épp az árnyékba húzodva, vagy a légkondi, ventillátor oltalmazó hűsítése alatt csapták fel blogunkat, de ők is csak az elkerülhetetlent próbálják elodázni.

 Pécsett jól ismerik a mediterrán időjárás árnyoldalait, de amikor a rekkenő hőség a leküzdhetetlen kávéimádattal találkozik, abból jó dolgok születhetnek.

 Hajdú Bazsi a Cracker Jacktől ad pár tippet, hogy ő nyáron hogyan csinál a megszokott gőzölgős forró kávé élményből hűsítő nyári kávés koktél flesseket:

“A nyár közeledtével mindig sokat gondolkodom, hogy milyen jeges kávés italokkal lehetne feldobni az egyre forróbb napokat. Ez a berögződés bennem maradt a pultban töltött éveimből, minden munkahelyemen szerettem feldobni a nyári menüt és kizökkenteni a vendégeket a jeges latte, espresso tonik tengelyről. Az ötletek megszülettek és gondoltuk megmutatunk pár egyszerűbb receptet az instagram követőinknek és erre nyitott partnereinknek egyaránt. Próbáltunk olyan italokat összeállítani, amelyeket akár házilag, espresso gép nélkül is könnyű elkészíteni.

Az első, egyik legalapabb és legfrissítőbb nyári üdítő, amelyet mi Limonegrának kereszteltünk el. Kávés limonádékkal szerencsére egyre több kávézóban találkozhatunk, vannak akik espresso, és vannak akik filter/cold brew alappal készítik. Én az utóbbi iskolát jobban preferálom, ezért is egy jeges filterkávé a Limonegra alapja, amelyhez a Burundi Gahahe kávénk gyümölcsössége nagyon szépen passzol. A recept tényleg pofonegyszerű, kell hozzá jég, citrusok, cukorszirup és szóda. Ami minden koktélnál a legfontosabb, hogy az arányok rendben legyenek, szép legyen a balansz. Emiatt azt javaslom, hogy az alábbi mennyiségekkel készítsétek, de kóstoljatok rá, finomhangoljatok a szátok íze szerint.

limonegra koktél

 • sok-sok jég egy nagy pohárba
 • 4 cl cukorszirup
 • 4 cl citrom- vagy limelé
 • 2 dl filterkávé vagy cold brew
 • 1 dl szóda
 • friss gyümölcsökkel, zsálya- vagy mentalevéllel és kávészemmel díszíthetitek

 

A második ital egy komolyabb versenyző, a brunchok sztárja, az angol reggelik és a palacsinták legjobb kísérője egy lassabban induló hétvégi reggelen. A BREW DRIVER lényegében egy vodka narancs, nyakon öntve egy espressoval, vagy a haladóknak egy doppioval. Akinek nincs otthon nagynyomású kávégépe, az se csüggedjen, egy jól elkészített kotyogóssal is remekül fog működni a reci. 

A narancs és a kávé régi jó barátok, a világosra pörkölt, specialty kávék savai nagyon szépen beszélnek a narancs édes, kicsit savas ízeivel, főleg ha olyan kávét választunk hozzá, amelyik kifejezetten narancsos, mandarinos jegyeket hordoz, ilyen például a Costa Rica – San Francisco tételünk, (amiből egyébként az utolsó csomagok elérhetők a Roasters oldalán, csapjatok le rá kedvezményesen). 

Brew driver koktél

 • jég
 • 4 cl vodka
 • 2 dl rostos narancslé
 • 1 espresso/doppio vagy 30-50 ml kotyogós kávé

Tovább evezve a Coffee in Good Spirit italok tengerén, egy újabb vodkás koktél következik. Russian Shakerato italunk valahol az espresso martinik és a shakeratok között helyezkedik el. Egy igazi kerti grill party indító löket. Itt szükségünk van egy shakerre, de akár egy kulacsban is össze tudjátok rázni az espressot, vodkát és kevés cukorszirupot. Természetesen az espresso itt is pótolható kotyogóssal. Ami a kávét illeti, itt egy testes, de mégis gyümölcsös Brazil Manga Larga tételt javasolnék.

kávés shakerato

 • 2 cl vodka
 • dupla espresso / kotyogós
 • 1 cl cukorszirup
 • sok jéggel habosra shakeljük
 • duplán szűrjük hideg pohárba, hogy az ital jéghideg legyen, de ne ússzon benne jégdarab

 

Remélem, hogy sokan kipróbáljátok a recepteinket, és kedvet kaptok a kísérletezgetéshez otthon vagy a kávézóban, ahol dolgoztok. Szerintem a kávé tisztelete nagyon fontos, akkor is, amikor nem magában fogyasztjuk, hanem egy alapanyagként használjuk más összetevők mellett. Amúgy pedig kreativitásban határ a csillagos ég!

Kövess minket máshol is

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Gőzölgő ajánlatok, forró tudnivalók és exkluzív finomságok csak a kiválasztottaknak.