fbpx

BEMUTATÓ: Mobstery specialty coffee roasting by girls

Kávét pörkölnek, nem pénzt mosnak! – A Mobsteryvel beszélgettünk.

Egy szebb világban nem kell külön kiemelni, hogy a Mobsteryék egyik egyediségét az adja, hogy a szakmában még szokatlan módon két lány vágott bele a bizniszbe. 

Mi szeretnénk már egy szebb világban élni, ezért nézzük az ő történetük többi különlegességét inkább!

Az egyik nap felkel az ember…
és úgy azt mondja magában: elkezdek nyerskávét forgalmazni!

Na nem teljesen így volt ez. Timi vállalkozó szülők mellett nőtt fel, tehát mondhatni borítékolható volt, hogy előbb-utóbb ő is belevágja valamibe a fejszéjét.  De miért éppen a kávéba? Meglepő a válasz: egy élelmiszeripari kiállítás miatt.

kávépökölő lányok
Szabó Timi

“Édesapám csicsókás termékekkel foglalkozik – ez a mániája igazából – kiállítóként vettünk részt egy malmöi eseményen. Ha már ott voltunk, nyilván körbenéztünk, ekkor találkoztunk egy ruandai anyukával és lányával, akiknek a kávéfarmját kizárólag a család női tagjai kezelik. Termelést, pörkölést, eladást, mindent.” – meséli Timi.

Ezután hazajött és elkezdett lelkesen Edina ‘nyakárajárni’, akitől elkezdte ellesni a kávézás minden csínját-bínját.

“Kitaláltam egy projektet, veszek nyerskávét és keresek egy otthoni pörkölőgépet, azt szerettem volna elterjeszteni, hogy próbáljuk meg otthon pörkölni, saját magunknak, mindennapi kávénkat.”

“Én 2011 óta vagyok a ‘szakmában’, – jegyzi meg Edina –  akkor nyitottunk egy helyet, ahol nagy hangsúlyt fektettünk a kávéra. Jó sokat kellett dolgozni azon, hogy jól fogadják a vendégek az újdonságokat, tudatosan próbáltuk ‘nevelni’, de inkább csak megismertetni a betérőkkel a hagyományostól eltérő kávékat.”

kávészakértő
Matusik Edina

ÍGY NEVELD A SÁRKÁNYODAT

De hogyan lehet rávenni valakit valamire, amitől habár én tudom, hogy neki jobb lesz, úgy, hogy neki igazából most is jó? – merül fel ugye az évezredes kérdés, amire Edina talált egy kifejezetten leleményes megoldást:

“Az volt a trükk, hogy nem adtunk a csésze mellé cukrot vagy max csak egyet. Így ha visszajött a vendég cukrot kérni, mondhattuk neki azt, hogy persze, természetesen, de mi lenne ha megpróbálnád előtte cukor nélkül? Aki picit is nyitott volt és engedett a próbának, sokszor magától is rájött, hogy “hú hát ebbe a kávéba tényleg nem kell kettő!”

Ezután arról mesél Edina, hogy sokszor elég csak felkelteni az érdeklődést, minél többet kell kóstoltatni, cuppingokat csinálni, hogy saját tapasztalás alapján, együtt kóstolva különböző kávékat érezhesse ki a különbséget.

Timi meg azt szokta javasolni, hogy vegyen meg valaki mondjuk egy kilót egy ‘nem hagyományos’ kávéból, igya azt egy hónapig  [egy kiló kávé nálatok kitart egy hónapig? – a szerk.] és ha ezt követően újra megkóstolja a régi kávéját, akkor fogja igazán érezni a különbséget, ízben is, de azt is észre fogja venni, hogy nem érzi tőle olyan jól magát.

Na igen, most jöhet az a kérdés, hogy egészségügyi szempontból valóban van-e különbség a különböző kávék között. És Timitől megtudjuk, hogy a specialty kávé magasabb antioxidáns tartalommal és több természetes cukorral rendelkezik, mint ‘hagyományos’ társai. A kisüzemi kávépörkölőknek nagy versenyelőnyük, hogy mivel nincs rajtuk az a mennyiségi nyomás, mint a multikon vagy nagyvállalkozásokon, így nem muszáj ‘agyonpörkölniük’ kávéikat, hogy nagy mennyiségben is ugyanazt az eredményt generálják..

A ‘specialty’ fogalom meghatározására tett kísérleteink szélmalom harcából persze a lányok se maradhattak ki, amikor a definícióról és véleményükről kérdeztük őket, Edina gyorsan és határozottan így felelt:

“Mi a pontrendszer alapján mondjuk kávéinkat specialtynek, minimum 85 pontos kávékat próbálunk kiválasztani.” 

Nincs több kérdés.

Kivéve persze az, milyen kávéik elérhetőek nálunk, ezt foglalják össze nekünk a legvégén:

A Brazil Panorama egy közepes pörkölésű, klasszikus ízű tétel, amolyan Coffer by Mobstery, lágyabb aromákkal és a várható brazil, csokoládés ízjegyekkel. 

klasszikus kávé

Az Ethiopia Chelchele egy filter pörkölésű kávé, ami magától értetődően filters eszközökön (V60 vagy Chemex) ajánlott, de nagyon jó Frenchpress is készülhet belőle! Klasszik filter kávé alapanyag, citrusos, citromfüves illatokat is produkál, ez már inkább a specialtyhez szokottaknak ajánljuk.

A Honduras Capucas pedig tökéletes eszpresszónak, pirosalmás, kókuszos ízjegyeivel nagyon finom, testes, krémes reggeli kávénk lehet belőle, főleg ha akad otthon egy nagyobb nyomással dolgozó kávégép.

Kezdődhet a kísérletezés!

Kövess minket máshol is

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Gőzölgő ajánlatok, forró tudnivalók és exkluzív finomságok csak a kiválasztottaknak.