fbpx

Kávépörkölőt a kávéjáról

Avagy folytatódik pörkölő túránk – 2.0

Impresso Micro Roastery 

Következő állomásunk virtuális túránkon a specialty kávé világ egyik neves tagjához, az Impresso-hoz vezetett. Mivel hozzájuk csak a “tizenhatba” kellett kimenni, a net szupergyorsan kapcsolta az videóhívást és szinte azonnal a pöriben éreztük magunkat, csak a kávé illatot hiányoltuk. 

Na de, kik is ők? Röviden. Körmendi Gábor, Ónodi-Gál Vivien, és Hernyák Gábor. Körmendi Gábor a cégalapító, akinél kezdődött az egész kávé őrület. Ő pörköl, ő az agy, ő volt a szikra és aki elindította az egész bizniszt. Külföldön képezte magát hosszú éveken át elvonulva, egy kolumbiai kolostorban, ahol napi 23 órát foglalkozott a kávé készítéssel. Jó, ha ez nem is, az tényleg igaz, hogy Dániában töltött ideje alatt rengeteg tudást szedett magára. Ugyanis Európában jellemzően északon találhatók a kávézás minőségi gócpontjai, ott fogy a legtöbb kávé és ott a legfejlettebb az újhullámos kávékultúra is.

A Skandináv kávéminőség titka amúgy nem más, mint az, hogy nagyon jó minőségű vízzel rendelkeznek, ami a kávé alapja. Tehát jó sok évet rászánt, hogy tényleg átfogó tudással vághasson bele a saját specialty kávé-pörkölő projektbe. Bár ki tudja ez kifizetődő volt-e, mert elmondásuk alapján minél többet tudsz a kávéról, annál kevesebbet tudsz róla. 

Vivi foglalatoskodik a beszerzéssel, számlákkal, a marketinggel, médiával, illetve ezt az interjút is vele folytattuk, vele van a legtöbb kapcsoltunk a mindennapi munka során. Hernyák Gábor pedig a sales területén jeleskedik és hétpróbás kávészakértő, többek között a bostoni világbajnokságon is megfordult, és munkaminőségét is a versenyekről hozott precizitás jellemzi. Azt Viviék elismerően mondták, hogy Hernyák Gábor csatlakozása az értékesítés területén óriási löketet adott az egész vállalkozásnak, amiért mindmáig hálásak neki.

impresso kávé pörkölő

Az ő reggeli szertartásuk a következő: Beérnek a kávépörkölőbe, és akármennyire is filter fanok inkább, az későbbre van beütemezve. Vivi presszóval indít, amivel, ha szerencséje van hamar megvan, ha előző napról jól beállítva maradt a gép, ha nem, akkor 5db presszóval indít és a gép is beállításra kerül. K. Gábor cappuccinózik, szigorúan akkor, ha valaki elkészíti neki, ugyanis a cappuccino csak akkor finom, ha más készíti el nekünk.

Apropó cappuccino…tudtátok, hogy egy French Press-el is frankó tejhabot lehet készíteni? Így otthon is simán kávézói minőségű cappuccinot tudtok összedobni, csak egy két apróság kell hozzá? Nyilván vannak más eszközök is, de ez ügyben majd legközelebb ötletelünk. Hernyák úr nem mindig kávézik benn, mert sokat van a partnereknél, akik ellátják őt bőven kávéval. Viszont amikor a kinti kör véget ér, és beérkezik a pöribe, nem ritka, hogy egy V60-at összedob magának (link V60), amit a kényelmes fotelben ülve élvezhet, hogy aztán a koffein jól felpörgesse és újra útjára engedje. 

Wannabe otthoni kávé guruknak a következő lépéseket ajánlják: Kutakodj az interneten, ha tényleg mélyen akarsz belemerülni ebbe a világba, ugyanakkor mindent olvass át kétszer! Kávéról, nagyon sok az infó, sok a hülyeség, ugyanakkor vannak nagyon jó blogok, oldalak amik megbízhatóak és elinduláshoz szuper alapot tudnak adni, vagyis szűrd meg a valid infókat! Kóstolj minél többet, menj specialty kávézókba, beszélgess a baristákkal, igyál filtert, presszót, tejeset. Ha továbbra is érdekel a dolog menj el barista képzésre. Sőt akár hozzájuk is tudsz menni, egy napos “Bevezetés a kávé világába workshopjukra, ami tökéletes belépő lehet. Csakúgy, mint a Colombia Excelso kávéjuk, amit ők kapu-kávénak hívnak és megkóstolását minden specialty kávézás iránt érdeklődőnek szívesen ajánlják.

Otthonra kotyogóst javasolnak kezdő felszerelésnek, vagy filtert minden mennyiségben. A jövőre nézve bizakodnak, hogy rendeződnek a dolgok a gazdasági szférában,  és alig várják, hogy a még idénre tervezett nagyobb üzemüket használatba vehessék. Kávéik egy részét nálunk is megtaláljátok így bátran lehet kutakodni!  

Kövess minket máshol is

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Gőzölgő ajánlatok, forró tudnivalók és exkluzív finomságok csak a kiválasztottaknak.