fbpx
Rok espresso

BEMUTATÓ: Maran Coffee

“Amikor egy 16 éves srác megkérdezi a kávézóban, hogy van-e Costa Rica, akkor már tudhatjuk, hogy a specialty mozgalom nem csak egy időszakos hype, hanem evolúció.”

10 éve még csak azért kávézott, hogy bírja a gyűrődést az éjjeli póker partikon, mára már a gyerekei kezéből se lehet kivenni a cappuccinót  és saját specialty kávézója van. Bemutatjuk Losonczy Marcit és a Maran Coffee-t!

All In
Marci mindig is a saját ura szeretett lenni és ennek érdekében a kockáztatástól se riadt vissza soha. Talán mindenki emlékszik még arra az időszakra, amikor nagyot ment itthon az online póker, a mára saját kávézót magáénak tudható pörkölő is 7 évig koptatta a digitális asztalokat.

Szerencsére az online játék mellett maradt ideje az offline barátaira is, a velük való közös kávézásoknak köszönhető, hogy Marci életébe belépett ez a mára szenvedéllyé és hivatássá váló ital.

“Én is a klasszikus, égett, kotyogós nagyi kávé élménnyel nőttem fel, ami nyilván keserű, ezért nyilván nem szerettem meg. Később is inkább csak a feeling fogott meg, ami belengte a barátokkal való kávézgatást. Fú hát gondoltam akkor én is iszom kávét, mert segít a pókerezésben!” – emlékszik vissza.

“Elkezdem otthon kísérletezni, beszereztem egy aeropresst, egy őrlőt és jártam a supermarketeket, próbáltam olyan kávét csinálni otthon, mint amit a kávézóban is ittam. Nyilván akkor még nem tudtam, hogy ez nem így működik, persze mostani fejjel könnyű ezt belátni.”

A különböző boltokban folytatott beszerző kalandozásai után hamar realizálta, hogy ez nem fog menni, mert a nagyüzemi kávék mind egyformák. Ekkor kezdett el pörkölőket keresgélni itthon.

“Ez kb négy-öt évvel ezelőtt volt, hihetetlen, hogy az akkori állapothoz képest mennyit változott itthon a helyzet, mára megtöbbszöröződött a lehetősége az embernek, ha nem nagyüzemi kávét akar venni.”

Egy darabig megfért egymás mellett a két élet, nappal autodidakta kávéképzés, este játék, de aztán eljött az a pont, amikor az utóbbit muszáj volt elengedni, hiszen nem lesz jó ez ha jön a család, egy lassú váltás ment végbe, aminek a végére már elég mélyre beleásta magát a kávé mesterségbe.

Maran Coffee

Tanulj, tinó! De hogyan?

“Rengeteget kísérleteztem otthon ami természetesen azért is jó, mert így rengeteget kóstoltam. Nem lehet túlhangsúlyozni a folyamatos kóstolgatás fontosságát, így lehet kialakítani egy ízbankot, aminek köszönhetően könnyebb lesz a tételek megkülönböztetése. Persze lejártam a kötelező köröket is: voltam barista tanfolyamon, SCA modulokat végeztem el, meg  hát persze ahogy egyre jobban bekerültem a körbe, egyre több ismerőstől egyre több tudást szereztem.”

Magát a Maran-t is azzal a szándékkal hozta létre, hogy segítse az otthoni fogyasztókat végigjárni ugyanazt az utat, amin ő is végigment.

“Abszolút arra akartam kihegyezni az egészet, hogy megmutassam nekik, hogy lehet otthon jó kávét készíteni.”

Mi a közös a robbanómotorban és a specialty kávéban?

Amikor arról kérdezzük, hogy hogy látja a jelenlegi kávékultúrát, ezt az egész újhullámos őrületet és a világos pörkölés egyre népszerűbbé válását, rögtön van egy szemléletes sztorija.

“Van Kecskeméten egy specialty kávézó, ahol az én kávéim is pörögnek, a hely nagyon vonzza a kb 16-20 éves korosztályt, részben a tulaj által teremtett atmoszférának köszönhetően. Vannak vendégek, akik már ismernek arcról meg sokat járok oda,  és amikor odajött hozzám egy 16 éves srác és megkérdezte, hogy etióp vagy Costra Rica van-e, na akkor én is csak néztem. Aki a termőterülete alapján érdeklődik a kedvenc világos pörkölésű kávéjáról ilyen fiatalon, az tuti hogy sose fog sötét kávét inni. Tehát ez az egész dolog nem szimplán egy átmeneti ‘boom’, hanem evolúció. Amikor feltalálták és elkezdték használni az Otto-motort, akkor is voltak olyanok akik azt mondták, hogy áh hagyjad már, ez csak egy múló hóbort, inkább járjunk továbbra is lovaskocsival! Látni kell azt, hogy az elterjedt, sötét olasz pörkölés azért is alakult ki, mert akkoriban a technológia, az ipari és mezőgazdasági tudás szintjéből adódóan muszáj volt a zöld kávét túlpörkölni, hogy tuti egységes legyen. Mára már a globalizáció és a fejlődés miatt szezonális tételeket lehet élvezni, pont mint a bornál.”

Persze az, hogy a világ ennyire összelett csomózva, terhekkel is jár a környezetre nézve, de ezt Marci is tudja és próbál mindent megtenni, hogy legalább nullára kihozza a dolgot. Alumíniummentes, karbonsemleges csomagolást használ, papírcímke, papír ragasztószalag és papír térkitöltő van a műanyag megfelelőik helyett.

Ez itt reklám helye!

Marci és a Maran a legfrissebb pörkölő nálunk a kalapban, ezért különösen kíváncsiak voltunk arra, mit gondol a Roasters projektről.

“Ezzel a modellel még egy pozitív löketet lehet adni a piacnak és az embereknek, pl az tök jó hogy egymás mellett lehet kóstolni különböző pörköléseket. Egy rendeléssel tud valaki egymás mellé rakni és összehasonlítani mondjuk négy különböző brazil tételt, lehet tematikus otthoni kóstolásokat tartani anélkül, hogy több különböző helyről kéne összerendelgetni. Ez külföldön már egy létező és jól működő koncepció, mindenképpen hiánypótlónak mondható itthon a Roasters.”

Ilyen kedves szavak után a Maran nálunk elérhető kávéiról regél nekünk Marci kicsit

“A Brazil Fazenda Lagoa sötét, presszó pörkölésű, akár klasszik kávénak is nevezhető, egy hardcore specialtys arc lehet fanyalogna rá és aláírom, hogy a bevett világosokhoz képest szándékosan sötétebb pörkölésű, tekintsünk rá úgy, mint az olasz pörkölés alternatívája. Presszóba ajánlom röviden elkészítve, de aeropressben is át lehet dolgozni, én személy szerint sűrű ‘szirupos’ italként szeretem inni,  így egy gyors íz bombaként tud funkcionálni.

specialty afrikai kávé

A Burundi Turume mosott feldolgozású tétel, azért választottam, mert nem annyira savas, mint ami a többi afrikai kávéra jellemző, már a cuppingnál lehetett érezni hogy kicsit más, mint a többi. Fahéjas-mézes ízeket tud generálni, ez is presszó pörkölés, de tejes italként is szuper!”

Kövess minket máshol is

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Gőzölgő ajánlatok, forró tudnivalók és exkluzív finomságok csak a kiválasztottaknak.