fbpx
kisüzemi kávépörkölő manufaktúra

BEMUTATÓ: Cracker Jack Coffee Roasters

“Lehet, hogy máshol élve is ugyanide lyukadtunk volna ki, de tény, hogy ebben a városban nagyon meghálálja magát ha valaki belekezd valami érdekesbe. Meg hát tisztában vagyunk vele, hogy van egy kúlsága bárminek, ami Pécsről jön.”

Közel egy éve vágtak bele saját bizniszükbe és annak ellenére, hogy a 2020-as év talán nem a legjobb időszakot hozta az induló vállalkozásoknak, nem csak hogy talpon vannak, de köszönik szépen, jól vannak. Minek köszönhető ez? Kreativitás és türelem. Hajdú Bazsival és Agócs Rékával beszélgettünk, a pécsi Cracker Jack Coffee Roasterstől.

Pécs-Bécs-Pécs

Kezdem én? Kezdem én!” – néznek egymásra ketten, Balázs kezd bele végül.

Viszonylag régóta foglalkozom kávéval, 7-8 éve, az egyetem mellett akkor kezdtem el kávézóban dolgozni, amikor a specialty kezdett begyűrűzni az országba. Baristaként indultam, a pult mögül kerültem a gép mellé és nagyon jól megtaláltam benne magamat. Aztán jött egy kis kiszakadás, kicsit kiköltöztem Bécsbe, ahol szintén pultoztam, de mellette ott egy pörkölő üzemben tudtam dolgozni. Közben Pécsett elkezdtünk kialakítani egy kávézót és egy pörkölő üzemet. Az volt az eredeti terv, hogy majd én ezt szépen csinálom egyedül, de hamar kiderült, hogy nem igazán fog ez így működni. Szükség volt valakire, akinek a kompetenciái alkalmasak arra, amire az enyémek nem. Ekkor jött Réka, akivel már régóta ismerjük egymást, dolgoztunk együtt, barátok vagyunk. De csapatban nem ketten vagyunk, van nekünk még egy Petink és egy Lénánk is.” (Varga Péter és Varga-Dankó Léna a tulajdonosok, derül ki később)

“Én Itt művelődtem ki a pörkölőben” – vallja meg Réka – “Korábban Bazsi hozta már ezt a kávés vonalat azokon a helyeken ahol együtt güriztünk, ezért elkezdtem én is nyitni a téma felé. Már annak is örültem, amikor visszatért, hogy újra együtt dolgozhatunk, pláne amikor kiderült, hogy milyen komoly kis projektről van szó.”

Kisüzemi kávépörkölő

Elvégre csak egy kávéra jött be

Amikor olyan pörkölőkkel beszélgetünk, akik kávézót is üzemeltetnek vagy valahol foglalkoznak a fogyasztóik edukációjával, mindig kíváncsiak vagyunk arra, ők hogyan próbálják meg ‘kinyitni’ a klasszikus ízlésű vendégeket a specialty és a világos pörkölés számára. Crackerék ebben egy elég üdítő felfogást hoznak.

“Amit én megtanultam, az az, hogy nem szabad túl sokat beszélni. Nem kell túlmisztifikálni, túl nagy feneket kerekíteni a dolognak, végülis csak egy kávét akar inni a vendég. Mi megszereztünk egy tudást, amire persze tök büszkék vagyunk és pörgünk rajta ezerrel, de a csésze másik oldalán lévő embernek kell eldöntenie, hogy mennyire van szüksége a ‘sztoriból’. 

Ez a felfogás nem csak a személyes viszonyokon jön át, amikor a régi szép időkben még betérhetett valaki a kávézóba, de a kínálatban is megjelenik, erről Réka mesél nekünk kicsit.


“Habár a kávézóban csak világos pörköléssel dolgozunk, de mindig figyelünk arra, a tényleg izgalmas, extra tételek mellett helyet kapjanak a talán visszafogottabb specialtyk is. Egy csokisabb brazil, ami a ‘kezdő’ fogyasztó számára hoz ismerős ízjegyeket, de azért hoppá mégis sokkal többet tud, mint egy hagyományos kávéélmény. Így lehet egy jó belépőt teremteni az érdeklődők számára.”

Amellett, hogy a Crackernél csak specialty jön szóba, de azért széles spektrumon belül pörkölnek. Na nem arról van szó, hogy fintorogva tartanák el maguktól a nem high-end specialty tételeket, inkább csak arról, hogy kizárólag specialty minősítési kávékat vásárolnak. És hogy mit jelent számukra ez a frusztrálóan sok szóismétlést előidéző kifejezés?

“Szerintem a kulcsszó a lekövethetőség. Legyen tiszta, honnan érkezik és legyenek meg azok az ízjegyek, amiket az adott területről és fajtáról fel lehet ismerni. A legjobb megfogalmazás talán az alapanyagok tisztelete, mi ezt az értékrendszert értjük a kifejezés alatt.”

Alap, hogy normál.

Ha az időzítésben nem is volt nagy szerencséjük Bazsiéknak, nehezebben találhattak volna jobb helyet ahhoz, amit elkezdtek csinálni. Feldobjuk, hogy beszéljünk kicsit a városról és a közösségről és Bazsit egyből nem kell félteni:

“Pécsett az egyetemisták miatt is jelen van egy nyitottabb szemlélet, de az eleve itt élőkre is jellemző, hogy érdekli őket mit csinál a másik. Itt nagyon meghálálja magát, ha az ember valami jóval foglalkozik. Eszméletlen sok specialty kávézó van, és  nem csak a fiatalok de az idősebb korosztály is ugyanolyan fogékony, bármilyen játékos kávékóstolásra például. Szerencsére egy kávézó is tartozik a céghez, így végig tudjuk kísérni a kávénak a teljes útját. Itt van egy civil erő, ami szerintem mindig egyben tartotta a várost, hiába lenne lehetősége sokaknak valamire valahol máshol, szívesen élnek itt ezért hajlandóak is tenni azért, hogy még élhetőbb legyen a lakhelyük. Mivel mégis csak egy kis közösségről van szó, hamar egybeérnek az emberi kapcsolatok és ezek az együttállások generálnak egy közeget. A lelki egészségnek ez kedvez a legjobban. Van egy olyan alapanyag, földrajzi adottság, városkép, amihez nem esik nehezedre kötődni. Nyilván kapott is egy hypeot a város, menő Pécshez kapcsolódni valamilyen ponton. Tisztában vagyunk azzal, hogy van egy coolsága annak, ami Pécsről jön. Valamint egy kisebb városban nem feltétlen konkrét helyekre járunk, hanem emberhezekhez, nagyon működik ez a ‘menjünk be Bazsihoz kávézni!’ miliő. Sok olyan szereplője van a városnak, akihez kötődni tudnak a lakói.”

Mi a helyzet most?

“A pörkölővel egész könnyen megvagyunk, a lakossági rendelések és home office-oláshoz társuló igények mint mindenhol, itt is megnövekedtek. Kicsit frusztráló, hogy van egy csomó ötletünk, van ez a helyzet, hogy csak állsz és kilőnél a végtelenbe, de nem tudsz, ezért türelmesnek kell lenni. Elvitelesre nyitva vagyunk, ezzel fenn tudja magát tartani a hely, de nyilván van egy demoralizáló hatása, tök fura bent lenni egy kávézóban úgy, hogy nincs bent vendég. Próbálunk kreatívak lenni és türelmesek.”

“De nézhetjük, és próbáljuk is úgy nézni, hogy viszonylag frissek voltunk, amikor beütött a covid, de hagyott lehetőséget arra, hogy csomó mindent megugorjunk. Pl ki tudja meddig elszöszmötöltünk volna a webshoppal, ha minden a rendes kerékvágásban megy.” – fűzi hozzá gyorsan Réka.

A jövőt tekintve teljes transzparenciával akarnak nekimenni az évnek, kötetlen hangulatú pörkölő látogatásokatszeretnének tartani, büszkék az üzemükre, tehát szívesen megmutatják bárkinek. Keresik a helyi és országos kapcsolatokat olyan szereplőkkel, akik a saját dolgaikban minőséget képviselnek. Ezt természetesen mi rögtön magunkra értjük, és örülünk neki!

Cracker Jack x Koffein Roasters

A keresés mellett szerencsére a kínálat se marad ki, Bazsi mesél arról, milyen kávéik elérhetőek jelenleg a Koffein Roasters ‘polcain’:

“Kávéválasztásnál fontosnak tartjuk, hogy kizárólag olyan cégekkel dolgozzunk a beszerzési folyamat alatt, akikről biztosan tudjuk, hogy nem használják ki a kávétermelőket. Plusz arra is figyelünk, hogy minél több kávénk organikus, bio vagy biodinamikus termelésű legyen. Ez a módszer nagyon közel áll hozzám, szerintem ez lehet az egyik legjobb válasz a jelen problémáira. Na de szóval a kávék:

Van bent nálatok egy brazil kávénk, a Pocos de Caldas, ez a tétel az alap braziloknál egy picit izgalmasabb, de még mindig ‘kapukávénak’ titulálható a specialtyken belül, amitől egy konzervatív fogyasztó se fordul le a székről.

A másik pedig a Costa Rica San Francisco, egy száraz feldolgozású tétel, ami nekem a személyes kedvencem! Ennél amúgy vicces volt amikor kiderült, hogy az Impressonak is van egy ugyanilyen kávéja nálatok, de aztán rájöttünk, hogy ez igazából tök jó és lett is belőle egy csomag deal. Az Impressoval nem ismertük egymást még személyesen, nyílván hallottam már róluk és kóstoltam kávéjukat, de most ezen apropó mentén már felvettük a kapcsolatot és el is indult az oda-vissza kávéküldözgetés. Tehát köszi az összekötést így utólag is!

Kövess minket máshol is

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Gőzölgő ajánlatok, forró tudnivalók és exkluzív finomságok csak a kiválasztottaknak.