fbpx
Brazil specialty kávé

ZÖLD UTAT A KÁVÉNAK 3. rész

Jobban választanak a lányok? Ha kóstoltad már a Mobstery kávéit nálunk, tudhatod, hogy nem döntenek rosszul, ha az alapanyagról van szó. Itt volt az idő, hogy Edina és Timi is beavasson minket a zöldkávé beszerzést érintő praktikáikba!

Mindehhez Brazil Panorama tételük szolgált példaként.
A zöldkávé kiválasztása egy rendkívül izgalmas folyamat, hiszen minden tételnek megvan a maga története. Az alapanyagot lehet közvetlen a farmertől vásárolni, vagy egy zöldkávé nagykereskedésen keresztül beszerezni. Utóbbi azért különösen érdekes, mert hasonló karakterű kávékat tudunk egymás után, azonos körülmények között kóstolni, majd kiválasztani azt, ami a Mobstery kínálatába kerül. A Brazil Panorama kávénk esetén is egy több körből álló cupping folyamaton keresztül hoztuk meg a döntést, hogy igen, ez az, amit keresünk.

A kiindulási pont az volt, hogy egy klasszikus vonalon mozgó, csokoládés kávét keresünk, ami espresso pörkölési profilhoz passzol a legjobban, mégis ad valami pluszt, ami megragad. Számos Brazíliából származó tételt végigkóstolva a Panorama egyértelműen kiemelkedett a többi közül, a második vakkóstolás esetén is. A vakkostólást azért szeretjük, mert így a különleges leírással rendelkező, akár kedvenceinknek is nevezhető kávék sem indulnak nagy előnnyel második körben. Ennél a tételnél azt is fontosnak tartottuk, hogy ne csak az aktuális szüretből tudjunk vásárolni, hanem akár több éven keresztül is, ezért minőségbiztosított farmot választottunk.
Szortimentünk az egészen különleges, úgynevezett mikro lot-októl kezdve – amelyekből 30-60kg készül összesen az adott évben – a hagyományosabb ízvilágot képviselő csokis kávékig terjed. Fontos különbséget kell tennünk az irányok és az ízvilágok között, melyek közül egyiket sem tartjuk fontosabbnak a másiknál. Az alapvetően klasszikus vonalat képviselő Brazil Panorama kávénkat úgy választottuk ki, hogy a csokis ízjegyei mellett mégiscsak legyen benne valami extra, valami, ami első kóstolásra megfog. A Koffein Roasters csomagjaiba zárt termék egy olyan fúziós specialty kávé, amely kitűnő alapanyagból készül, közepes pörkölést kap, így a klasszikus espresso kávék világába kalauzol minket, egy kis izgalommal.
Nagyon finom krémes kotyogó készíthető belőle, most viszont egy másféle otthoni eszközre hívjuk fel a figyelmetek. Kedvenc receptünk egy AeroPress-szel készült espresso alapú cappuccino.
Bár a hazai kávékultúra is egyre magasabb szintre kerül, egyre kiválóbb minőségű kávékhoz juthatunk, a kávézás az élvezeti értéken túl továbbra is kitűnő társasági program. Nincs is annál jobb, mint találkozni a barátainkkal, szeretteinkkel, és megosztani velük amink van.

Brazil Panorama cappuccino – két személyre
Eszköz: AeroPress a kávéhoz, French Press a tejhabhoz
92°C Norda víz
60°C tej (legalább 2,8%-os, lehetőleg friss tej)

Az Aeropresst állítsd a 2-es jelzéshez, melegítsd elő forró vízzel az eszközt, és a filtert is áztasd elő. Közepesen durva őrleményből tegyél 20g-ot az eszközbe, majd egy stoppert elindítva egy felöntéssel adj hozzá 80g 92°C vizet. (A végeredmény majd 60g körüli ital lesz, melyet kétfelé öntünk). Keverd át, hogy az őrlemény mindenhol elkezdjen kivonatolódni, majd tedd rá a filtert. 1:20 másodpercnél fordítsd át az eszközt egy pohárra, vagy bármilyen kiöntőre. Fontos, hogy gyors körkörös mozdulatokkal mozgasd át a készülő kávédat, hogy egyenletesen tudjon átfolyni. Határozott mozdulattal préseld át a pohárba az italod, egészen addig, míg egy szisszenést nem hallasz. Ekkor készen vagy, nem kell tovább préselned. 🙂

Oszd ketté a kapott kávét, majd öntsd fel fényes és buborékmentes tejhabbal, melyet például egy French Press segítségével tudsz otthon elkészíteni.
Jó beszélgetést! Egészségetekre!

Kövess minket máshol is

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Gőzölgő ajánlatok, forró tudnivalók és exkluzív finomságok csak a kiválasztottaknak.