fbpx
Brazil specialty kávé

ZÖLD UTAT A KÁVÉNAK 3. rész

Jobban választanak a lányok? Ha kóstoltad már a Mobstery kávéit nálunk, tudhatod, hogy nem döntenek rosszul, ha az alapanyagról van szó. Itt volt az idő, hogy Edina és Timi is beavasson minket a zöldkávé beszerzést érintő praktikáikba!

Mindehhez Brazil Panorama tételük szolgált példaként.
A zöldkávé kiválasztása egy rendkívül izgalmas folyamat, hiszen minden tételnek megvan a maga története. Az alapanyagot lehet közvetlen a farmertől vásárolni, vagy egy zöldkávé nagykereskedésen keresztül beszerezni. Utóbbi azért különösen érdekes, mert hasonló karakterű kávékat tudunk egymás után, azonos körülmények között kóstolni, majd kiválasztani azt, ami a Mobstery kínálatába kerül. A Brazil Panorama kávénk esetén is egy több körből álló cupping folyamaton keresztül hoztuk meg a döntést, hogy igen, ez az, amit keresünk.

A kiindulási pont az volt, hogy egy klasszikus vonalon mozgó, csokoládés kávét keresünk, ami espresso pörkölési profilhoz passzol a legjobban, mégis ad valami pluszt, ami megragad. Számos Brazíliából származó tételt végigkóstolva a Panorama egyértelműen kiemelkedett a többi közül, a második vakkóstolás esetén is. A vakkostólást azért szeretjük, mert így a különleges leírással rendelkező, akár kedvenceinknek is nevezhető kávék sem indulnak nagy előnnyel második körben. Ennél a tételnél azt is fontosnak tartottuk, hogy ne csak az aktuális szüretből tudjunk vásárolni, hanem akár több éven keresztül is, ezért minőségbiztosított farmot választottunk.
Szortimentünk az egészen különleges, úgynevezett mikro lot-októl kezdve – amelyekből 30-60kg készül összesen az adott évben – a hagyományosabb ízvilágot képviselő csokis kávékig terjed. Fontos különbséget kell tennünk az irányok és az ízvilágok között, melyek közül egyiket sem tartjuk fontosabbnak a másiknál. Az alapvetően klasszikus vonalat képviselő Brazil Panorama kávénkat úgy választottuk ki, hogy a csokis ízjegyei mellett mégiscsak legyen benne valami extra, valami, ami első kóstolásra megfog. A Koffein Roasters csomagjaiba zárt termék egy olyan fúziós specialty kávé, amely kitűnő alapanyagból készül, közepes pörkölést kap, így a klasszikus espresso kávék világába kalauzol minket, egy kis izgalommal.
Nagyon finom krémes kotyogó készíthető belőle, most viszont egy másféle otthoni eszközre hívjuk fel a figyelmetek. Kedvenc receptünk egy AeroPress-szel készült espresso alapú cappuccino.
Bár a hazai kávékultúra is egyre magasabb szintre kerül, egyre kiválóbb minőségű kávékhoz juthatunk, a kávézás az élvezeti értéken túl továbbra is kitűnő társasági program. Nincs is annál jobb, mint találkozni a barátainkkal, szeretteinkkel, és megosztani velük amink van.

Brazil Panorama cappuccino – két személyre
Eszköz: AeroPress a kávéhoz, French Press a tejhabhoz
92°C Norda víz
60°C tej (legalább 2,8%-os, lehetőleg friss tej)

Az Aeropresst állítsd a 2-es jelzéshez, melegítsd elő forró vízzel az eszközt, és a filtert is áztasd elő. Közepesen durva őrleményből tegyél 20g-ot az eszközbe, majd egy stoppert elindítva egy felöntéssel adj hozzá 80g 92°C vizet. (A végeredmény majd 60g körüli ital lesz, melyet kétfelé öntünk). Keverd át, hogy az őrlemény mindenhol elkezdjen kivonatolódni, majd tedd rá a filtert. 1:20 másodpercnél fordítsd át az eszközt egy pohárra, vagy bármilyen kiöntőre. Fontos, hogy gyors körkörös mozdulatokkal mozgasd át a készülő kávédat, hogy egyenletesen tudjon átfolyni. Határozott mozdulattal préseld át a pohárba az italod, egészen addig, míg egy szisszenést nem hallasz. Ekkor készen vagy, nem kell tovább préselned. 🙂

Oszd ketté a kapott kávét, majd öntsd fel fényes és buborékmentes tejhabbal, melyet például egy French Press segítségével tudsz otthon elkészíteni.
Jó beszélgetést! Egészségetekre!

pécsi kávépörkölő csapat

Susztert a cipőjéről

Avagy pörkölő interjúsorozatunk folytatódik 2.0.  Cracker Jack  Az elmúlt napok

Kövess minket máshol is

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Gőzölgő ajánlatok, forró tudnivalók és exkluzív finomságok csak a kiválasztottaknak.