fbpx
kávé kimérés

ZÖLD UTAT A KÁVÉNAK 2. rész

A BRAZIL KAPCSOLAT

A széles választék a modern idők hozománya, és átka is egyben, amikor csak vakargatjuk a fejünket egy specialty kávézóban vagy webshopon, hogy a 23 féle pörkölés közül melyiket válasszuk.

Na és most akkor képzeljük el, milyen az, amikor a zöld kávék közül kell választani. De ugyanúgy, mint ahogy megéri kicsit vakarózni a kávézóban, megéri megfontoltan választani a beszerzésben is. Hogy miért? Ezt meséli el nekünk most Hajdú Bazsi, a Cracker Jacktől:

Mindig könnyebb dolgom van, ha  a vagányabb, izgalmasabb ízű vagy feldolgozású kávéinkról kell beszélnem, de most fontosnak tartom, hogy szó essen az éppen aktuális – és régóta a Koffein Roasters kínálatában is megtalálható – brazil tételünkről és ezen keresztül egy fontos munkafolyamatról.

A munkánk fontos, talán legfontosabb része, a zöldkávék kiválasztása. Több kisebb-nagyobb kereskedő céggel dolgozunk együtt, akiktől folyamatosan kérjük be a mintákat a friss szüretekről. Az üzem kialakításánál fontos szempont volt, hogy rendelkezzünk egy Ikawaval, ami egy 50 grammos minta pörkölőgép. Így a saját profiljaink szerint tudjuk lepörkölni a kapott szemeket. Különböző szempontok alapján pontozzuk ezeket, többször is lecuppingoljuk, jegyzetelünk, hogy kellő információnk és élményünk legyen a tételről, mielőtt sor kerülne a vásárlásra. 

De mi köze ennek a brazil kávénkhoz és miért is olyan fontos ez? A megfelelő alapanyagok kiválasztásának jelentőségét nem hiszem, hogy hangsúlyozni kéne, hiszen ezen zöldek kapnak Cracker Jack ízprofilt, saját címkét, arcot, így válnak saját ‘gyermekeinkké’. A jelenlegi Pocos de Caldas termékünkről pedig azért érdemes beszélni, mert az extravagáns, limitált kávéink mellett folyton vannak állandó, már-már klasszikus szereplői is a kínálatunknak, amennyiben egy ilyen fiatal pörkölőnél használhatunk ilyen nagy szavakat. André Sanchezre már a Cracker Jack csapat részeként tekintünk lassan egy éve, hiszen ő az a farmer, aki a legtöbb munkát fektette a kávéba. Mindezt azért tehetjük meg, mert a kezdetek kezdetén egy hűtőkamrát építettünk be a pörkölőüzembe, amely 2-3 fokon tartja az ott levő zöldeket, amiket a beérkezést követően kisebb grainpro zsákokba csomagolunk át. Ezek együttes eredménye, hogy egyik kávénkat sem veszélyezteti minőségromlás. Ezt rendkívül fontosnak tartjuk, mert amellett, hogy nagyobb mennyiséget is sokkal kisebb rizikóval vásárolhatunk meg, az év bármely részén meglephetjük a vásárlóinkat és partnereinket egy már hónapokkal ezelőtt a kontinensre érkezett tétellel, ami frissességében ugyanolyan lesz, mintha éppen akkor békázták volna le a kamionról.

Büszkék vagyunk André Sanchez klasszikusabb, csokis, nutellás ízeire, tökéletes arra, hogy olyan pörkölési profilt kapjon, amely espressoban vagy kotyogósban tud legjobban érvényesülni. Zárásként szeretnék megosztani veletek egy saját, jól bevált brazil presso receptet, ami nekem is a személyes kedvencem:

brazil espresso

  • 18.5 gramm kávé be
  • 93,5 Celsius fokos bwt víz
  • 28 másodperc
  • 45 gramm kávé ki

További jó kávézós felfedezéseket kívánok nektek, élvezzétek ti is legalább annyira, ahogy mi!

Advent első vasárnapja

Kávés Karácsony

Ajándék ötletek és kávés különlegességek karácsonyra! Amennyiben te is kávérajongó

Kövess minket máshol is

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Gőzölgő ajánlatok, forró tudnivalók és exkluzív finomságok csak a kiválasztottaknak.