fbpx
kávézz Marcival

Tippek a pörkölőtől 3. rész

A Maran Coffee ajánlásával

Losonczy Marci volt a Roaster Magazin legutóbbi vendége, ha esetleg nem olvastátok volna Marcival készült interjúnkat, itt megtehetitek. Az interjú végén őt is megkértük, hogy keressen egy szívéhez közel álló témát, ami szerinte sokat segítene azoknak, akik a lehető legjobb kávét szeretnék reggelente a csészéjükben tudni.

“Azt szeretném, hogy otthon is finom kávét tudj inni, ez pedig odafigyelést igényel. Sokkal könnyebb dolgunk lesz a kávé elkészítésénél ha tudjuk, hogy mi miért történik.

Ezért összegyűjtöttem 8 gyakori hibát, amik már magukban is végzetesek tudnak lenni, nem hogy együtt.”

1,  Túl öreg a kávéd

Csupán szavatossági időt látsz a címkén, de semmi információ a pörkölés dátumáról? Mindenképpen olyan kávét keress, amin ezek az információk (is) megtalálhatóak. Ezek hiánya kommersz minőségről árulkodik. 

Pörkölés után 1-2 hetet pihentetni kell a kávét, mert sok gáz képződik és az aromáknak is időre van szükségük, hogy kifejlődjenek. Így leszbalanszos a kávé és így fogsz tiszta ízeket kapni. 

Mindig nézd meg a pörkölés dátumát és törekedj a minél frissebb kávé beszerzésére! 

 A frissen pörkölt kávé 2-8 hétig van a „csúcson”, utána ha lassan is, de folyamatosan „laposodnak” benne az aromák. Felbontás után pedig minél hamarabb érdemes elfogyasztani. A kávészemek legnagyobb ellensége az oxigén, ezért mindig figyelj, hogy a csomagolás visszazárható legyen és minél kevesebb ideig legyen nyitva. 

2, Koszosak az eszközök

Nagyon fontos a megfelelő tisztítás, legyen szó kotyogósról, eszpresszó gépről vagy Aeropressről. Egyrészt higiéniai szempontból, másrészt az ízek miatt fontos figyelni erre és a tiszta munkakörnyezetre. Minden használat után tisztítsuk meg az eszközöket, így az élettartamukat is jelentősen megnövelhetjük. A kotyogóst például mindig csak szárazon szabad elrakni, mert akár hosszú napokig is állhat az alsó tartályban a víz. 

3, Csapvizet használsz

A kávéd 90-95%-a víz. A csapvíz pedig a legkevésbé alkalmas arra, hogy finom kávét készíts vele. Sok klór van benne, ingadozik a minősége, nem megfelelő az összetétele és Magyarországon gyakran túl kemény. Használj szűrt vizet! 

A legjobb a víztisztító készülékkel szűrt és lágyított víz. Tudjuk, hogy ez relatíve kevés háztartásban érhető el, viszont létezik egy nagyon jó megoldás! A kávé ízére hatalmas befolyással vannak a vízben lévő oldott anyagok, mivel befolyásolják a kávé készítés során lezajló folyamatokat, vagyis hogy mi tud kioldódni az őrleményből. A nem megfelelő összetételű víz kellemetlen ízű kávét eredményez. Ideális összetételű vizet csak speciális körülmények között lehet előállítani.

Ezért mi speciálisan épített Fecoter kávévizet használunk és ajánlunk, hogy a legideálisabb kávé élményt tudjátok élvezni. 

Nem csupán otthon kávézunk Fecoter vízzel, de a siófoki Café Maranban is ezzel a vízzel készítjük a kávékat.

4, Nem megfelelő a hőmérséklet

A legideálisabb hőmérséklet a 91-95°C körüli tartományban van. Ha magasabb hőmérsékletű vizet használunk, akkor megégethetjük a kávét, míg ha túl alacsony a hőmérséklet, akkor alul extraktálhatjuk a kávénkat, azaz túl kevés olyan anyag oldódik ki belőle, amitől ízletessé válhat. A sötétebb pörkölésű kávéknál ajánlatos az alacsonyabb tartományban kísérletezni és onnan elindulni felfelé. 

5, Nem használsz mérleget

Nagyon fontosak az arányok és még fontosabb a konzisztencia. Ha tudod, hogy mennyi vizet és kávét használtál, valamint a folyamat mennyi ideig tartott, akkor meg tudod majd ismételni azt a receptet, amelyik a legjobban ízlett. Ez igaz mind az eszpresszókra, mind a filterkávékra.  

Tehát szerezz be egy mérleget, mert ez elengedhetetlen a finom kávéhoz! 

6, Nem a megfelelő őrleményt használod

Minden eszköz és kávé esetén más-más őrleményt kell használni! A hangsúly itt is a kísérletezésen van. Ha eszpresszót készítesz, akkor finomabb őrleményre van szükséged, míg egy filterkávéhoz vagy kotyogóshoz jóval durvább szemcseméret a nyerő. 

7, Rossz helyen keresgélsz

Már megint a szupermarketben vettél kávét és már megint keserű, csak most kicsit máshogy keserű. Valahogy nem olyan, mint amit múltkor abban a specialty kávézóban ittál. Persze, mert rossz helyen keresgélsz. 

Ha igazi kávéélményt és ízkavalkádot szeretnél a csészédbe, akkor olyan forrást kell választanod, ahol a minőségi alapanyagot hozzáértő szakemberek frissen pörkölik. 

A bolti kávék – hogy finoman fogalmazzak – nem túl magas minőséget képviselnek már alapanyagként sem, ezért nagy tételben, sötétre pörkölik őket, hogy a zöld kávé ízhibáit elfedjék a keserű ízzel. Ellenben a specialty kávépörkölők a legjobb alapanyagból, (ami akár 10-20x-os árkülönbséget is jelenthet a zöld kávé beszerzési árában), kis tételben, kíméletes és kifinomultabb eljárással pörkölik a kávékat, maximálisan odafigyelve a legapróbb részletekre is.

8, Nem jól tárolod a kávét

Ha olyan csomagolása van a kávénak, ami nem visszazárható, az egy újabb jel az alacsonyabb minőségre. Minden valamire való pörkölő visszazárható, speciális simítózáras zacskót használ, hogy óvja a kávét az egyik legnagyobb ellenségétől: az oxidációtól. Ha kint hagyod a szemeket a levegőn, akkor néhány óra alatt ellaposodnak és elvesztik finom aromáikat.

A fentiekből már elég komoly és hasznos kis checklistet lehet ragasztani a hűtőre, pipáljátok fejben őket minden kávé előtt és meglesz az eredménye!

Kövess minket máshol is

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Gőzölgő ajánlatok, forró tudnivalók és exkluzív finomságok csak a kiválasztottaknak.