fbpx
filterkávé készítés

Tippek a pörkölőtől 2. rész

A Mobstery ajánlásával

A Mobsteryvel nemrég ismerkedhettetek meg a Roaster Magazin interjújában, a
beszélgetés után abban maradtunk, hogy Edina és Timi vendégszerzőként
publikálnak egy szívükhöz közel álló témáról, ezt olvashatjátok most.

Ismerd meg az eszközöd, avagy tippek a V60-hoz!

Számos filter eszköz létezik, és mindegyik más-más arcát mutatja meg a kávénak.
A végeredmény ettől függően lehet intenzívebb, testesebb, vagy akár egy
egészen lágy, tiszta ital is. A kávénk ízét leginkább a tényezők arányaival való
játékkal tudjuk befolyásolni. Ezek a tényezők az őrlemény, a víz és az idő.
Aki elkezd filter kávékkal foglalkozni, azzal először biztosan a V60 fog
szembejönni. Nevét az alakjáról kapta, hiszen a kúp nyílásszöge éppen 60 fok. Az
őrleményt ezzel a kávé készítési módszerrel nem nyomás éri, hanem a gravitáció
segíti az átfolyást. Az elkészült ital a papírszűrőnek köszönhetően tiszta és
átlátszó lesz.
V60 készítés közben érdemes odafigyelni néhány apró trükkre. Például az
előkészületek közben ne hagyjuk, hogy az előre átáztatott papír kihűljön, mert
annak hőmérséklete hatással lehet a lefolyásra. Továbbá figyeljünk arra is, hogy a
körkörös öntés a tölcsér bordáinak irányával megegyezően történjen.

Előmelegítés és kávé őrlés
Első lépésként hajtsd vissza a filter papír szélét, helyezd az eszközbe és áztasd át
forró vízzel.  Ezáltal egyrészt a hőveszteség minimális lesz, másrészt nem lesz
papír ízű az italod. Őrölj le 18g Mobstery Ethiopia specialty kávét. Az őrlemény
legyen durvább mint egy espresso típusú eszköznél, közepesen finom.

Blooming
Érdemes kiemelni az előáztatás szakaszt, a bloomingot. Indítsd el a stoppert, amit
csak akkor állíts le amikor az ital elkészült. Önts annyi 92℃ fokos vizet
egyenletesen az őrleményre, amennyi épphogy átáztatja a kávét, körülbelül 30g-
ot, amennyit felvesz. Itt kezdődik az extrakció – vagyis a kivonatolás – a cél, hogy
egyenletesen átázzon az őrlemény. Addig várj amíg az átázott kávé elkezd
repedezni, körülbelül 30 másodpercet. Azért grammot használunk a víz
mértékegységére, mert így azt könnyen mérheted mérleggel.

Felöntések
Ebben a receptben egy lépcsőzetes felöntési technikát ajánlunk, ahol 50
grammonként adagoljuk a vizet. Tehát a blooming után adjunk hozzá 50g 92℃ fokos vizet, amennyire lehet egyenletes körkörös mozdulatokkal. Amint majdnem
elfogyott a tölcsérből a víz, jöhet újabb 50g, egyenletes körkörös mozdulatokkal.
És így tovább amíg el nem jutunk összesen 280g-ig. A felöntések között figyeld a
kávé felszínét a tölcsérben, és ha a színe valahol világosabb, meg is keverheted
óvatosan, ezzel is segítve az egyenletes extrakciót.
Hagyd, hogy a víz elfogyjon a tölcsérből, de ha valamiért kicsit befullad, akkor
2:30-3:00 percnél vedd le a pohár vagy kancsó tetejéről, a végét inkább ne
engedd az italodba.

Levegőztetés
Mi azt tapasztaltuk, hogy a  dekantálás, pörgetés, levegőztetés jól áll a V60-nal
készült kávéknak is. Körülbelül fél percig hagyd szellőzni az elkészült italt.
Miközben fogyasztod, az íze is változni fog ahogy egyre alacsonyabb lesz a
hőmérséklete, tehát megéri kóstolgatni.

Köszönjük lányok a tippeket, ha szívesen kipróbálnád a filteres kávét, válogass az
erre legalkalmasabb tételeink közül.

vagy ha még nincs V60 filter eszközöd, szerezz be egyet!

kotyogós kávé

ÚJ KÁVÉSZEZON

Szüretek jönnek, szüretek mennek.  Habár az Egyesült Államokban sokáig azt

Kövess minket máshol is

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Gőzölgő ajánlatok, forró tudnivalók és exkluzív finomságok csak a kiválasztottaknak.