India Monsooned Malabar - sötét pörkölésű, arabica szemes kávé

Sötét pörkölésű, 100 % arabica szemes kávé

single-origin
Terület:India, Karnataka
Fekvés:1100-1200m
Pörkölés:
Ízjegyek:dohány, fűszeres, méz

250g, 1000g 4 390Ft15 590Ft

(Egységár: 250g esetén 17560 Ft / kg)

Jellemzők

Ha egy különleges eredetű, lágy savasságú és természetesen édes kávéra vágysz, amelynek íze egyenesen Indiából, a monszun szeleiből származik, akkor a Monsoon Malabar a tökéletes választás.

Az India Monsoon Malabar kávé egy igazán különleges, természetes eljárással feldolgozott 100% arabica kávé, melyet India nyugati partvidékén, elsősorban Mangalore környékén termesztenek. A régió különleges éghajlata, valamint az évszázados monszun-eljárás teszi ezt a kávét igazán egyedivé – ízvilága messze eltér a hagyományos kávéktól.

Mi az a monszun-eljárás?

A monszun-eljárás egy tradicionális feldolgozási módszer, amelyet évente júniustól szeptemberig alkalmaznak, amikor a magas páratartalom és az esős időjárás ideális feltételeket biztosít a feldolgozáshoz. A kávébabok természetes úton szívják magukba a levegő nedvességtartalmát, ennek hatására:

  • Nedvességtartalmuk 11-12%-ról 16-20%-ra nő. 
  • Jellegzetes sárgás árnyalatot kapnak. 
  • Egyedi, édes-fűszeres aromájuk alakul ki.

A babokat betonpadlóra terítik 10-15 cm vastagságban, jól szellőző helyiségben, ahol a hűvös és párás levegő egyenletesen hat rájuk. A folyamat során rendszeresen ellenőrzik, újrazsákolják, és 8–10 hétig érlelik őket.

Kiváló minőség és gondos válogatás

A feldolgozás végén csak a legjobb minőségű A és AA minősítésű szemek kerülnek kiválasztásra. Ezeket polírozzák, osztályozzák, majd a sérült babokat eltávolítják, így kizárólag prémium minőségű kávé kerül a csészébe.

Az India Monsoon Malabar kávé ízprofilja különösen egyedi. Aki savas kávé híve, talán nem ez a legjobb választás. A különleges eljárási módnak és a fajta jellegzetességeinek köszönhetően a savasság szinte teljesen eltűnik az ízek közül. Cserébe rendkívül édes a végeredmény, amihez kellemes keserűség társul, mely leginkább utóízekben jelenik meg. Alacsonyabb hőmérsékleten utóbbi is eltűnik és egy rendkívül kiegyensúlyozott kávét kaphatunk.

Elkészítési javaslat: A Monsoon Malabar szemes kávé különlegesség leginkább espressó formájában vagy kotyogós kávéfőzővel ajánlott elkészíteni. Így tudja igazán megmutatni gazdag, telt ízvilágát és alacsony savasságát.

A pörkölő

AVX-Café
A szegedi AVX Café rendelkezik hazai kisüzemi partnereink közül a legkomolyabb pörkölőgéppel, ezért technikai hátterükre okkal lehetnek büszkék. Az országban egyedülállónak számító Loring S35 pörkölőgépből csakis kitűnő minőségű válogatott kávészemek kerülnek ki, melyek a forró levegőben édeskésre pörkölődnek, keserű ízhatás nélkül, így garantálva a felülmúlhatatlan kávéélményt. Sajnos minden kávéban időként előfordulhatnak idegen anyagok (kavics, fadarab, fém), ezek elkerülésére kavicsmentesítőt alkalmaznak, ami segít kiszűrni ezeket a nem kívánt utazókat a pörkölt kávéból, ezzel óvva a vásárlók eszközeit is.

Neked ajánljuk

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Gőzölgő ajánlatok, forró tudnivalók és exkluzív finomságok csak a kiválasztottaknak.

Kövess minket máshol is