fbpx
Hario v60 használata

Mi fán terem a V60?

Tippek filteres kávéfőzéshez

 Amikor csöpögtetős eljárással készítünk kávét, filter eszközzel, egészen másként kell gondolnunk rá, hozzáállni, mint egy espressóhoz. De bizony filterkávé és filterkávé között is van különbség. Míg egy hagyományos filteres kávéfőző gép esetén nem tudjuk kontrollálni a műveletet és viszonylag koordinálatlanul permetezi és buborékosítja a vizet az őrleményre, addig a kézi eszközökkel történő elkészítés során sokkal egyenletesebben lehet kinyerni a kávé értékeit. Lépésről lépésre befolyásolhatjuk a kávékészítést – ami pedig a kulcsa a jó minőségű filterkávénak. A végeredmény ettől függően lehet intenzívebb, testesebb, vagy akár egy egészen lágy, tiszta ital is, de mindenképpen, egy kiegyensúlyozottabb ízélményt biztosít. Aki most azon gondolkodik, hogy miért is érdemes a kávékészítéshez kézi szűrővel bajlódnia, már meg is találta az ideális indokot. És nem utolsó sorban ez a változat teljességgel fenntartható. A szűrőpapír és a kávépor a szerves hulladékgyűjtőbe kerül, a kézi szűrőt kiöblítjük, és kész.

A japán Hario v60 kávéfőző népszerűsége világszerte elterjedt, bátran mondhatjuk, hogy az egyik legprofibbnak számít a kézi filteres eszközök között. Ennek az ikonikus drippernek a tölcsére, ami pontosan 60 fokos szöget zár be, a formája és funkciója által tiszta és intenzív ízélményt biztosít – feltéve, hogy a paraméterek megfelelőek. A kávénk ízét leginkább a tényezők arányaival való játékkal tudjuk befolyásolni. Ezek a tényezők az őrlemény, a víz és az idő. Érdemes a felöntésekhez hattyúnyakú kannát használni és az eszközt mérlegre helyezve töltögetni.

v60 dripper hozzávalók

 

Milyen kávét ajánlunk hozzá? 

Ethiopia Nura Korate filter

A világos pörkölési profilnak köszönhetően kiváló filterkávét készíthetünk belőle. Ez a tétel natural feldolgozási móddal készült, ami egy igazán teljes, illatokban is gazdag kávét eredményez eper fagyira emlékeztető gyümölcsösséggel. Az Etióp kávékra jellemző, hogy még azok is tudják értelmezni és szeretni, akik más specialty kávétól idegenkednek, mert annyira kirobbanóan más és egyedi ízvilágot képvisel. Olyan ez, mint a fehérborok között az Új Zélandról származó sauvignon blanc.  Ráadásul utolső batch, tehát kifutó termék a shopban, érdemes egyszer kipróbálni. 

Guatemala El Durazno 

Az omniroast profilra pörkölt white honey feldolgozáson átesett kávészemek főzete kesudióra és őszibarackra emlékeztető ízjegyeket hordoz. Megengedő kávé, és a világos pörkölésnek hála kísérletezhetünk vele alternatív kávékészítési módszerekkel, mint amilyen a V60, így más oldalát mutatja, mint espresso technikával és még intenzívebb gyümölcsös ízjegyek érezhetőek ki belőle. 

 

Kövess minket máshol is

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Gőzölgő ajánlatok, forró tudnivalók és exkluzív finomságok csak a kiválasztottaknak.