fbpx
kávé bármikor

Mentes, de nem az ízeiben

Több, mint 100 éve része a kávékultúrának, mégis sokan szeretik, sokan megvetik, mondván 

olyan, mint a cukormentes sütemény – hiányzik belőle a lényeg… 

– egy igazán megosztó témát hoztunk nektek erre a hétre a Roasters Magazinban: 

A koffeintmentes kávé 

Sokszor éri a koffeinmentes kávékat az a kritika, hogy ízjegyeiben messze alulmarad a koffeines társaihoz képest, ezért nem is igazi kávé. Ráadásul a koffeinmentesítést sok (nagy) gyártó kemikáliák segítségével oldja meg – így nem csoda, hogy sokan “mostohagyerekként”  kezelik. 

A koffeinmentes kávéval kapcsolatos pletykákban van némi igazság, ha a sarki boltban, vagy akár az áruházban vásárolt termékeket nézzük,  de mi ebben a cikkben nem akármilyen koffeinmentes kávébabokról beszélünk. Olyanokról, amelyeket gondosan és szenvedéllyel termesztettek, dolgoztak fel, koffeinmentesítettek és pörköltek. Ez az ami az igazi különbséget adja: minőségben és ízben egyaránt. 

Ha a koffeint kivonjuk…

Alapvetően tisztáznunk kell, ha a kávéból a koffeint kivonjuk – azon kívül, hogy élénkítő hatása csökken – semmi nem történik, vagyis ízeiben, minőségében ugyanolyan marad. 

Ha a koffeint ugyanis kivonjuk a kávéból, fehér porszerű anyagot kapunk, ami vízbe keverve színtelenül-szagtalanul oldódik. Íze sincs.Ha a koffeint tehát eltávolítjuk, érzékszervi szempontból nem történik semmi.

De akkor mégis hogyan lehet, hogy egyes koffeinmentes változatok nem olyan finomak, mint a koffeines kávék? Egyszerűen azért, mert – mint bármely más koffeines társánál is meglehet –  nem elég frissek vagy eleve nem elég jó a minőségük. 

Mert nem csak a koffeines lehet ízeiben tökéletes! 

 Hoztunk nektek  5 érvet, hogy miért is érdemes felfedezni a kiváló minőségű, különleges koffeinmentes kávékat.

  1.   Vegyszerek nélkül koffeinmentesítik

Ez az innovatív megközelítés a kávé koffeinmentesítésére nem használ semmilyen más vegyszert, csak a jó öreg H2O-t. Hogyan? A swiss water technológiával koffeinmentesített kávék esetében a koffein kioldására használt vizet aktív szénen szűrik meg és nem használnak vegyszereket. 

A zöld kávébabokat vízben áztatják, hogy egyfajta “zöld kávékivonatot” hozzanak létre, amely tartalmazza az összes aromát, olajat, savakat és még a koffeint is. Ezt a kivonatot egy szénszűrőn keresztül küldik, amely felfogja a koffeint, de minden mást átenged. A kávébabok ezután újra felszívják a kivonatot és az ízeket, de ezúttal koffein nélkül.

  1. Éjszaka is ihatod

Megvan az az érzés, amikor este a kanapéra kuporogva, vagy egy finom vacsora után meginnál egy jó kávét, de félsz, hogy semmit sem fogsz aludni? 

Nem lehet mindkettőt, kávézni és aludni – kivéve, ha koffeinmentes kávét iszol.

A koffein alvásra gyakorolt hatása jól dokumentált.  A legtöbb esetben tönkreteszi az éjszakáinkat, ha közvetlenül lefekvés előtt fogyasztjuk, de már egy csésze kávé 4-5 órával lefekvés előtt is az alvás minőségének romlását okozhatja.

Akkor hívhatjuk hivatalosan is “koffeinmentesnek” a kávét, ha a kávébabok legalább 97%-ban elveszítik a  koffein tartalmukat. Így biztosan nem fogsz tőle néhány órán át forgolódni éjszaka.

koffeinmentes kávé este

  1. Jó az érzékeny gyomornak

Vannak akik érzékenyek a kávéra – nekik savasságot okoz, a koffeinmentest azonban ők is élvezhetik:

Ugyanis, a gyomorsavprobléma valójában nem azért van, mert a kávéban túl sok a sav. A probléma azért merül fel, mert a gyomrod extra savat termel, amikor koffeinnel érintkezik. Ha nincs koffein, akkor ez a probléma is megoldódik. 

  1. Egész nap nyugodtan élvezheted,túlpörgés nélkül 

Mások a koffeinre reagálnak túlérzékenyen. Van aki egyáltalán nem fogyaszthat kávét, mert annyira megdobogtatja a szívét, kézremegést, és idegességet tapasztal – van, akinél ez az első, van akinél a harmadik kávé után jelentkezik ez. A koffeinmentes kávé lehetőséget ad arra, hogy a kávé gazdag ízvilágát anélkül élvezhesd, hogy a túlzott koffeinbevitel következményeit elszenvednéd.

  1. Maximális ízélmény

Azt már a legelején tisztáztuk, hogy koffein nélkül az íz ugyanaz marad, de ezt újból kiemelnénk, ugyanakkor ennek alapfeltétele, hogy:

  • a megfelelő eljárással van koffeinmentesítve
  • gondos válogatás és pörkölésen esnek át a kávébabok 
  • és elég friss 

Mindhárom tulajdonságot megtalálod legújabb kávénkban a DECAF Guatemala -ban, mely a Mantra pörkölőmestereit dicséri! Próbáld, ki nem fogod megbánni! 

Kövess minket máshol is

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Gőzölgő ajánlatok, forró tudnivalók és exkluzív finomságok csak a kiválasztottaknak.