fbpx
kávé bármikor

Mentes, de nem az ízeiben

Több, mint 100 éve része a kávékultúrának, mégis sokan szeretik, sokan megvetik, mondván 

olyan, mint a cukormentes sütemény – hiányzik belőle a lényeg… 

– egy igazán megosztó témát hoztunk nektek erre a hétre a Roasters Magazinban: 

A koffeintmentes kávé 

Sokszor éri a koffeinmentes kávékat az a kritika, hogy ízjegyeiben messze alulmarad a koffeines társaihoz képest, ezért nem is igazi kávé. Ráadásul a koffeinmentesítést sok (nagy) gyártó kemikáliák segítségével oldja meg – így nem csoda, hogy sokan “mostohagyerekként”  kezelik. 

A koffeinmentes kávéval kapcsolatos pletykákban van némi igazság, ha a sarki boltban, vagy akár az áruházban vásárolt termékeket nézzük,  de mi ebben a cikkben nem akármilyen koffeinmentes kávébabokról beszélünk. Olyanokról, amelyeket gondosan és szenvedéllyel termesztettek, dolgoztak fel, koffeinmentesítettek és pörköltek. Ez az ami az igazi különbséget adja: minőségben és ízben egyaránt. 

Ha a koffeint kivonjuk…

Alapvetően tisztáznunk kell, ha a kávéból a koffeint kivonjuk – azon kívül, hogy élénkítő hatása csökken – semmi nem történik, vagyis ízeiben, minőségében ugyanolyan marad. 

Ha a koffeint ugyanis kivonjuk a kávéból, fehér porszerű anyagot kapunk, ami vízbe keverve színtelenül-szagtalanul oldódik. Íze sincs.Ha a koffeint tehát eltávolítjuk, érzékszervi szempontból nem történik semmi.

De akkor mégis hogyan lehet, hogy egyes koffeinmentes változatok nem olyan finomak, mint a koffeines kávék? Egyszerűen azért, mert – mint bármely más koffeines társánál is meglehet –  nem elég frissek vagy eleve nem elég jó a minőségük. 

Mert nem csak a koffeines lehet ízeiben tökéletes! 

 Hoztunk nektek  5 érvet, hogy miért is érdemes felfedezni a kiváló minőségű, különleges koffeinmentes kávékat.

  1.   Vegyszerek nélkül koffeinmentesítik

Ez az innovatív megközelítés a kávé koffeinmentesítésére nem használ semmilyen más vegyszert, csak a jó öreg H2O-t. Hogyan? A swiss water technológiával koffeinmentesített kávék esetében a koffein kioldására használt vizet aktív szénen szűrik meg és nem használnak vegyszereket. 

A zöld kávébabokat vízben áztatják, hogy egyfajta “zöld kávékivonatot” hozzanak létre, amely tartalmazza az összes aromát, olajat, savakat és még a koffeint is. Ezt a kivonatot egy szénszűrőn keresztül küldik, amely felfogja a koffeint, de minden mást átenged. A kávébabok ezután újra felszívják a kivonatot és az ízeket, de ezúttal koffein nélkül.

  1. Éjszaka is ihatod

Megvan az az érzés, amikor este a kanapéra kuporogva, vagy egy finom vacsora után meginnál egy jó kávét, de félsz, hogy semmit sem fogsz aludni? 

Nem lehet mindkettőt, kávézni és aludni – kivéve, ha koffeinmentes kávét iszol.

A koffein alvásra gyakorolt hatása jól dokumentált.  A legtöbb esetben tönkreteszi az éjszakáinkat, ha közvetlenül lefekvés előtt fogyasztjuk, de már egy csésze kávé 4-5 órával lefekvés előtt is az alvás minőségének romlását okozhatja.

Akkor hívhatjuk hivatalosan is “koffeinmentesnek” a kávét, ha a kávébabok legalább 97%-ban elveszítik a  koffein tartalmukat. Így biztosan nem fogsz tőle néhány órán át forgolódni éjszaka.

koffeinmentes kávé este

  1. Jó az érzékeny gyomornak

Vannak akik érzékenyek a kávéra – nekik savasságot okoz, a koffeinmentest azonban ők is élvezhetik:

Ugyanis, a gyomorsavprobléma valójában nem azért van, mert a kávéban túl sok a sav. A probléma azért merül fel, mert a gyomrod extra savat termel, amikor koffeinnel érintkezik. Ha nincs koffein, akkor ez a probléma is megoldódik. 

  1. Egész nap nyugodtan élvezheted,túlpörgés nélkül 

Mások a koffeinre reagálnak túlérzékenyen. Van aki egyáltalán nem fogyaszthat kávét, mert annyira megdobogtatja a szívét, kézremegést, és idegességet tapasztal – van, akinél ez az első, van akinél a harmadik kávé után jelentkezik ez. A koffeinmentes kávé lehetőséget ad arra, hogy a kávé gazdag ízvilágát anélkül élvezhesd, hogy a túlzott koffeinbevitel következményeit elszenvednéd.

  1. Maximális ízélmény

Azt már a legelején tisztáztuk, hogy koffein nélkül az íz ugyanaz marad, de ezt újból kiemelnénk, ugyanakkor ennek alapfeltétele, hogy:

  • a megfelelő eljárással van koffeinmentesítve
  • gondos válogatás és pörkölésen esnek át a kávébabok 
  • és elég friss 

Mindhárom tulajdonságot megtalálod legújabb kávénkban a DECAF Guatemala -ban, mely a Mantra pörkölőmestereit dicséri! Próbáld, ki nem fogod megbánni! 

Advent első vasárnapja

Kávés Karácsony

Ajándék ötletek és kávés különlegességek karácsonyra! Amennyiben te is kávérajongó

Kövess minket máshol is

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Gőzölgő ajánlatok, forró tudnivalók és exkluzív finomságok csak a kiválasztottaknak.