fbpx
Cuppingolás

Kávé minőségellenőrzés: Hogyan történik a Cuppingolás?

A kávé cuppingolás egy kávéminőség-értékelési folyamat, amelyet a kávéiparban használnak a kávé ízének, aromájának és minőségének szakszerű megítélésére. Pörkölőüzemekben a kávék minőségellenőrzésekor kóstolnak kávét. Kávézókban pedig új kávé esetében szokták, amikor beállítják (szemcseméret, mennyiség, vízhőfok), mi legyen az az íz, amit ki szeretnének hozni belőle.
Lényege a cuppingolásnak az, hogy semmilyen kávéfőző eszköz ne befolyásolja a kávé ízét. Fontos, megjegyezni, hogy koncentrációra is szükség van, hogy az ízeket megfelelően tudjuk értelmezni és detektálni.
A cuppingolás során a következő lépéseket hajtják végre:

  • Kávékiválasztás: A megfelelő kávébabokat választják ki a cuppinghoz. Ezek lehetnek egy adott terület vagy termelő kávéi, fontos szempont, hogy azonos pörkölési szinten kell lenniük.
  • Adagolás: A kávébabokat kimérik egy standard mennyiségű kávéital adaghoz (általában 8-12 gramm kávéhoz 150-200 ml vízet adnak).
  • Pörkölés: A kávébabokat közepesen világosra pörkölik, hogy az ízek és aromák jól érzékelhetők legyenek.
  • Előkészítés: A kávé leszűréséhez forró vízben (általában 93-96°C) áztatják a kávéőrleményt néhány percig, lefedve. 4 perc után leszedik a fedelet a csészékről és utána leszedik a ital felszínére kiterült kérget vagy habot és még 8 percet hagyják hűlni. Ezután mehet a kóstolás. Kanál segítségével a mintából kivesznek egy keveset, majd hirtelen szürcsölő mozdulattal felszívnak a szájüregbe egy nagy kortyot. Ezzel a technikával az ízek jobban elterjednek a szánkban a nyelvünk minden részén, ez persze egy kívülálló számára furcsa és mókás látványt nyújthat elsőre.
  • Értékelés: A kóstolók egy standard értékelőlapot használnak, amelyen az ízek, aroma, savasság, testesség és utóíz minőségét pontozzák.
  • Kóstolás: A kóstolók értékelik és közösen meghatározzák az adott kávé ízét és aromáját, különös figyelmet szentelve a különböző jegyeknek, mint például gyümölcsös, virágos vagy csokoládés.

A kávé cuppingolása a kávétermelőknek és pörkölőknek segít az íz- és minőségbeli javításban, és a kávé szerelmeseinek lehetőséget ad a különböző kávéfajták és pörkölési szintek megismerésére és élvezetére.

Advent első vasárnapja

Kávés Karácsony

Ajándék ötletek és kávés különlegességek karácsonyra! Amennyiben te is kávérajongó

Kövess minket máshol is

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Gőzölgő ajánlatok, forró tudnivalók és exkluzív finomságok csak a kiválasztottaknak.