fbpx
Cuppingolás

Kávé minőségellenőrzés: Hogyan történik a Cuppingolás?

A kávé cuppingolás egy kávéminőség-értékelési folyamat, amelyet a kávéiparban használnak a kávé ízének, aromájának és minőségének szakszerű megítélésére. Pörkölőüzemekben a kávék minőségellenőrzésekor kóstolnak kávét. Kávézókban pedig új kávé esetében szokták, amikor beállítják (szemcseméret, mennyiség, vízhőfok), mi legyen az az íz, amit ki szeretnének hozni belőle.
Lényege a cuppingolásnak az, hogy semmilyen kávéfőző eszköz ne befolyásolja a kávé ízét. Fontos, megjegyezni, hogy koncentrációra is szükség van, hogy az ízeket megfelelően tudjuk értelmezni és detektálni.
A cuppingolás során a következő lépéseket hajtják végre:

  • Kávékiválasztás: A megfelelő kávébabokat választják ki a cuppinghoz. Ezek lehetnek egy adott terület vagy termelő kávéi, fontos szempont, hogy azonos pörkölési szinten kell lenniük.
  • Adagolás: A kávébabokat kimérik egy standard mennyiségű kávéital adaghoz (általában 8-12 gramm kávéhoz 150-200 ml vízet adnak).
  • Pörkölés: A kávébabokat közepesen világosra pörkölik, hogy az ízek és aromák jól érzékelhetők legyenek.
  • Előkészítés: A kávé leszűréséhez forró vízben (általában 93-96°C) áztatják a kávéőrleményt néhány percig, lefedve. 4 perc után leszedik a fedelet a csészékről és utána leszedik a ital felszínére kiterült kérget vagy habot és még 8 percet hagyják hűlni. Ezután mehet a kóstolás. Kanál segítségével a mintából kivesznek egy keveset, majd hirtelen szürcsölő mozdulattal felszívnak a szájüregbe egy nagy kortyot. Ezzel a technikával az ízek jobban elterjednek a szánkban a nyelvünk minden részén, ez persze egy kívülálló számára furcsa és mókás látványt nyújthat elsőre.
  • Értékelés: A kóstolók egy standard értékelőlapot használnak, amelyen az ízek, aroma, savasság, testesség és utóíz minőségét pontozzák.
  • Kóstolás: A kóstolók értékelik és közösen meghatározzák az adott kávé ízét és aromáját, különös figyelmet szentelve a különböző jegyeknek, mint például gyümölcsös, virágos vagy csokoládés.

A kávé cuppingolása a kávétermelőknek és pörkölőknek segít az íz- és minőségbeli javításban, és a kávé szerelmeseinek lehetőséget ad a különböző kávéfajták és pörkölési szintek megismerésére és élvezetére.

Kövess minket máshol is

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Gőzölgő ajánlatok, forró tudnivalók és exkluzív finomságok csak a kiválasztottaknak.