fbpx
ajándékötlet kávérajongóknak

Karácsonyi last minute ajándéktippjeink

Különleges kávékészítési élmény és íz AEROPRESSEL 

Ha igazán különleges kávéélményre vágysz, egyszerű de nagyszerű, elektronika nélkül működő eszköz formájában, akkor az Aerobie AeroPress® lesz a legjobb választás! Működési elve kicsit olyan, mint egy eszpresszó gépé, természetesen kisebb nyomással és kicsit olyan, mint a filterkávéé, talán ettől is olyan érdekes kávékészítési módszer. Nem mellesleg bárhová magaddal viheted: egy téli kirándulás során is tökéletes társad lesz!
Ha szeretnél többet megtudni róla, olvass tovább! 

Először is tisztázzuk összefoglalva, hogy milyen is az Aeropress-es kávé: 

Ahogy a neve is utal rá: levegő réteg segítségével nyomást tudunk kifejteni az őrleményre. A filternek hála a kész italunkba egyáltalán nem jut kávézacc, egy tiszta, hosszan kortyolgatható ital lesz a jutalmunk, ha elkészítjük. 

Ami az egyik legjobb tulajdonsága, hogy kis mérete és kompakt jellege miatt bárhová magunkkal tudjuk vinni, és ízlésünk szerint tudunk kísérletezni a kávékkal és az ízekkel a hosszabb, rövidebb kivonatolással.

Maga az eljárás körülbelül 5 percet vesz igénybe; lényegében nagyon egyszerűen kivitelezhető módszer, ám van néhány fontos lépés, amit érdemes betartanunk, hogy valóban minőségi, ízeiben gazdag kavét kapjunk. Fontos például a megfelelő kávé kiválasztása és a minőségi víz használata is. 

Nézzük dióhéjban az Aeropresses kávékészítés lépéseit a Mobstery-s Edina és Timi tippjeivel:  

  1. Rakd össze az AeroPress két fő elemét, és húzd szét a lehető legjobban.
  2. Szűrjük át a vizet, majd forraljuk fel. Önts az eszközbe kb 50 g forró vizet – Ez azért fontos, hogy felmelegedjen az eszköz. Fontos, hogy minőségi szűrt vizet használjunk, annak érdekében, hogy a kávéból minél több íz tudjon majd kioldódni benne, mi a Dafi vízszűrő kancsót ajánljuk hozzá.
  3. A filtertartóba helyezz egy mikrofiltert és itasd át forró vízzel. 
  4. Amíg az AeroPress melegszik őrölj le 15g specialty kávét, javasoljuk hozzá az Ethiopia Nura Korate vagy a Nicaragua Finca Aurora kávénkat. Ha még nincs meg a segítséged a kávéd őrléséhez csekkold le ezt a kis mutatós Hario mini mill PRO masinát.   Az őrlemény legyen durvább mint egy espresso típusú eszköznél.
  5. Cseréld ki a melegítésre szánt vizet az őrölt kávéra.
  6. Indíts el egy stopperórát.  Önts 30g 95℃ fokos vizet egyenletesen az őrleményre és keverd meg. A legjobb, ha hattyúnyakú kannát használsz, mert ez megkönnyíti az egyenletes elosztást és a pontos mennyiséget is könnyebb vele kiönteni. Várj 45 másodpercet, majd önts rá további 180g forró vizet és újra keverd át az italt.
  7. Csavard rá a filtertartót a benne lévő filterrel együtt az eszközre. Amikor a stopper 2 percnél jár az eszköz tetejére tégy egy kancsót vagy poharat fejjel lefelé és egy gyors mozdulattal fordítsd meg.
  8. Saját erőddel 30 mp alatt préseld át a filteren az elkészült kávét, amint meghallod, hogy levegő is szűrődik át már nem kell tovább nyomnod.
  9. Körülbelül fél percig hagyd szellőzni az elkészült italt. Ahogy egyre alacsonyabb lesz a hőmérséklete, miközben fogyasztod úgy változik az íze, kóstolgasd.

kézműves kávés ajándék

És egy kis karácsonyi újrahasznosítás tipp: Ha szeretnéd a fennmaradó zaccot új életre kelteni, készítsd el te is házi testradír szappanunkat – gyors és szuper karácsonyi ajándék lehet! 

 

Advent első vasárnapja

Kávés Karácsony

Ajándék ötletek és kávés különlegességek karácsonyra! Amennyiben te is kávérajongó

Kövess minket máshol is

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Gőzölgő ajánlatok, forró tudnivalók és exkluzív finomságok csak a kiválasztottaknak.