Több, mint 100 éve része a kávékultúrának, mégis sokan szeretik, sokan megvetik, mondván
olyan, mint a cukormentes sütemény – hiányzik belőle a lényeg…
– egy igazán megosztó témát hoztunk nektek erre a hétre a Roasters Magazinban:
A koffeintmentes kávé
Sokszor éri a koffeinmentes kávékat az a kritika, hogy ízjegyeiben messze alulmarad a koffeines társaihoz képest, ezért nem is igazi kávé. Ráadásul a koffeinmentesítést sok (nagy) gyártó kemikáliák segítségével oldja meg – így nem csoda, hogy sokan “mostohagyerekként” kezelik.
A koffeinmentes kávéval kapcsolatos pletykákban van némi igazság, ha a sarki boltban, vagy akár az áruházban vásárolt termékeket nézzük, de mi ebben a cikkben nem akármilyen koffeinmentes kávébabokról beszélünk. Olyanokról, amelyeket gondosan és szenvedéllyel termesztettek, dolgoztak fel, koffeinmentesítettek és pörköltek. Ez az ami az igazi különbséget adja: minőségben és ízben egyaránt.
Ha a koffeint kivonjuk…
Alapvetően tisztáznunk kell, ha a kávéból a koffeint kivonjuk – azon kívül, hogy élénkítő hatása csökken – semmi nem történik, vagyis ízeiben, minőségében ugyanolyan marad.
Ha a koffeint ugyanis kivonjuk a kávéból, fehér porszerű anyagot kapunk, ami vízbe keverve színtelenül-szagtalanul oldódik. Íze sincs.Ha a koffeint tehát eltávolítjuk, érzékszervi szempontból nem történik semmi.
De akkor mégis hogyan lehet, hogy egyes koffeinmentes változatok nem olyan finomak, mint a koffeines kávék? Egyszerűen azért, mert – mint bármely más koffeines társánál is meglehet – nem elég frissek vagy eleve nem elég jó a minőségük.
Mert nem csak a koffeines lehet ízeiben tökéletes!
Hoztunk nektek 5 érvet, hogy miért is érdemes felfedezni a kiváló minőségű, különleges koffeinmentes kávékat.
- Vegyszerek nélkül koffeinmentesítik
Ez az innovatív megközelítés a kávé koffeinmentesítésére nem használ semmilyen más vegyszert, csak a jó öreg H2O-t. Hogyan? A swiss water technológiával koffeinmentesített kávék esetében a koffein kioldására használt vizet aktív szénen szűrik meg és nem használnak vegyszereket.
A zöld kávébabokat vízben áztatják, hogy egyfajta “zöld kávékivonatot” hozzanak létre, amely tartalmazza az összes aromát, olajat, savakat és még a koffeint is. Ezt a kivonatot egy szénszűrőn keresztül küldik, amely felfogja a koffeint, de minden mást átenged. A kávébabok ezután újra felszívják a kivonatot és az ízeket, de ezúttal koffein nélkül.
- Éjszaka is ihatod
Megvan az az érzés, amikor este a kanapéra kuporogva, vagy egy finom vacsora után meginnál egy jó kávét, de félsz, hogy semmit sem fogsz aludni?
Nem lehet mindkettőt, kávézni és aludni – kivéve, ha koffeinmentes kávét iszol.
A koffein alvásra gyakorolt hatása jól dokumentált. A legtöbb esetben tönkreteszi az éjszakáinkat, ha közvetlenül lefekvés előtt fogyasztjuk, de már egy csésze kávé 4-5 órával lefekvés előtt is az alvás minőségének romlását okozhatja.
Akkor hívhatjuk hivatalosan is “koffeinmentesnek” a kávét, ha a kávébabok legalább 97%-ban elveszítik a koffein tartalmukat. Így biztosan nem fogsz tőle néhány órán át forgolódni éjszaka.
- Jó az érzékeny gyomornak
Vannak akik érzékenyek a kávéra – nekik savasságot okoz, a koffeinmentest azonban ők is élvezhetik:
Ugyanis, a gyomorsavprobléma valójában nem azért van, mert a kávéban túl sok a sav. A probléma azért merül fel, mert a gyomrod extra savat termel, amikor koffeinnel érintkezik. Ha nincs koffein, akkor ez a probléma is megoldódik.
- Egész nap nyugodtan élvezheted,túlpörgés nélkül
Mások a koffeinre reagálnak túlérzékenyen. Van aki egyáltalán nem fogyaszthat kávét, mert annyira megdobogtatja a szívét, kézremegést, és idegességet tapasztal – van, akinél ez az első, van akinél a harmadik kávé után jelentkezik ez. A koffeinmentes kávé lehetőséget ad arra, hogy a kávé gazdag ízvilágát anélkül élvezhesd, hogy a túlzott koffeinbevitel következményeit elszenvednéd.
- Maximális ízélmény
Azt már a legelején tisztáztuk, hogy koffein nélkül az íz ugyanaz marad, de ezt újból kiemelnénk, ugyanakkor ennek alapfeltétele, hogy:
- a megfelelő eljárással van koffeinmentesítve
- gondos válogatás és pörkölésen esnek át a kávébabok
- és elég friss
Mindhárom tulajdonságot megtalálod legújabb kávénkban a DECAF Guatemala -ban, mely a Mantra pörkölőmestereit dicséri! Próbáld, ki nem fogod megbánni!