Különleges kávékészítési élmény és íz AEROPRESSEL
Ha igazán különleges kávéélményre vágysz, egyszerű de nagyszerű, elektronika nélkül működő eszköz formájában, akkor az Aerobie AeroPress® lesz a legjobb választás! Működési elve kicsit olyan, mint egy eszpresszó gépé, természetesen kisebb nyomással és kicsit olyan, mint a filterkávéé, talán ettől is olyan érdekes kávékészítési módszer. Nem mellesleg bárhová magaddal viheted: egy téli kirándulás során is tökéletes társad lesz!
Ha szeretnél többet megtudni róla, olvass tovább!
Először is tisztázzuk összefoglalva, hogy milyen is az Aeropress-es kávé:
Ahogy a neve is utal rá: levegő réteg segítségével nyomást tudunk kifejteni az őrleményre. A filternek hála a kész italunkba egyáltalán nem jut kávézacc, egy tiszta, hosszan kortyolgatható ital lesz a jutalmunk, ha elkészítjük.
Ami az egyik legjobb tulajdonsága, hogy kis mérete és kompakt jellege miatt bárhová magunkkal tudjuk vinni, és ízlésünk szerint tudunk kísérletezni a kávékkal és az ízekkel a hosszabb, rövidebb kivonatolással.
Maga az eljárás körülbelül 5 percet vesz igénybe; lényegében nagyon egyszerűen kivitelezhető módszer, ám van néhány fontos lépés, amit érdemes betartanunk, hogy valóban minőségi, ízeiben gazdag kavét kapjunk. Fontos például a megfelelő kávé kiválasztása és a minőségi víz használata is.
Nézzük dióhéjban az Aeropresses kávékészítés lépéseit a Mobstery-s Edina és Timi tippjeivel:
- Rakd össze az AeroPress két fő elemét, és húzd szét a lehető legjobban.
- Szűrjük át a vizet, majd forraljuk fel. Önts az eszközbe kb 50 g forró vizet – Ez azért fontos, hogy felmelegedjen az eszköz. Fontos, hogy minőségi szűrt vizet használjunk, annak érdekében, hogy a kávéból minél több íz tudjon majd kioldódni benne, mi a Dafi vízszűrő kancsót ajánljuk hozzá.
- A filtertartóba helyezz egy mikrofiltert és itasd át forró vízzel.
- Amíg az AeroPress melegszik őrölj le 15g specialty kávét, javasoljuk hozzá az Ethiopia Nura Korate vagy a Nicaragua Finca Aurora kávénkat. Ha még nincs meg a segítséged a kávéd őrléséhez csekkold le ezt a kis mutatós Hario mini mill PRO masinát. Az őrlemény legyen durvább mint egy espresso típusú eszköznél.
- Cseréld ki a melegítésre szánt vizet az őrölt kávéra.
- Indíts el egy stopperórát. Önts 30g 95℃ fokos vizet egyenletesen az őrleményre és keverd meg. A legjobb, ha hattyúnyakú kannát használsz, mert ez megkönnyíti az egyenletes elosztást és a pontos mennyiséget is könnyebb vele kiönteni. Várj 45 másodpercet, majd önts rá további 180g forró vizet és újra keverd át az italt.
- Csavard rá a filtertartót a benne lévő filterrel együtt az eszközre. Amikor a stopper 2 percnél jár az eszköz tetejére tégy egy kancsót vagy poharat fejjel lefelé és egy gyors mozdulattal fordítsd meg.
- Saját erőddel 30 mp alatt préseld át a filteren az elkészült kávét, amint meghallod, hogy levegő is szűrődik át már nem kell tovább nyomnod.
- Körülbelül fél percig hagyd szellőzni az elkészült italt. Ahogy egyre alacsonyabb lesz a hőmérséklete, miközben fogyasztod úgy változik az íze, kóstolgasd.
És egy kis karácsonyi újrahasznosítás tipp: Ha szeretnéd a fennmaradó zaccot új életre kelteni, készítsd el te is házi testradír szappanunkat – gyors és szuper karácsonyi ajándék lehet!