fbpx
kezdő barista fogások

Útvonaltervezés a nagyi kotyogósától

… a specialty kávékig

Mindig is érdekelt a kávézás világa, de sosem tudtad, hogyan vágj bele? Hallottad már, hogy kávét kóstolva is lehet ízjegyeket felismerni, mint a boroknál? Hogy különböző pörkölések vannak, és számít a származási ország? Ugyanakkor sehol sem találtál egy lépésről lépésre útmutatót, hogy merre indulj el ebben az útvesztőben?

Összeszedtünk pár jótanácsot a pörkölőink segítségével, amit a Telexen is olvashatott a negyérdemű, de természetesen veletek is megosztjuk itt és most. Ha ezeket megfogadod, akkor könnyen belemerülhetsz ebbe a krémes, éber világba.
 

Fotó: Wendl Peter

Íme a Koffein Roasters pörkölő közösség jól megszűrt 6 pontja, amely segíthet abban, hogy te is egy napon otthoni barista legyél:

1. Elsőre ijesztő lehet a sok információ, szűrd meg

Ha beírod a Google keresőjébe, hogy specialty kávé, temérdek információt fogsz kapni, amelyek között el lehet veszni rendesen. Fontos, hogy ez ne tántorítson el, és ha a kezdeti sokk véget ért, akkor kezdd el megszűrni az információkat. Ez az elején nehéz lehet, ugyanis ezer dolog van a neten és nagyon sok a butaság… Ugyanakkor a közösségi oldalakon több olyan csoport és blog is van, amik megbízhatóak, így jó alapok lehetnek az információgyűjtésre.

2. Keresd meg a hozzád legközelebb eső specialty kávézót

Azért, mert egy kávézóban tudnak szívecskét önteni a kávé tetejére, nem feltétlen jelenti, hogy az specialty kávézó. Így ennek is jó alaposan utána kell járni, hogy tényleg olyan helyre menj el, ahol értenek a dologhoz. Azért az biztos, hogy ma már szinte minden nagyvárosban tényleg van legalább egy olyan hely, ahol a cortado tényleg cortado, a V60 filter kávé pedig elérhető. Koffeinroasterses pörkölők közül Budapesten a belvárosban a Mantra Specialty Coffee Bar lehet kézenfekvő, de vidéki helyszínként a kiskőrösi Coffer vagy a siófoki Maran is jó választás lehet, ez utóbbi nyaranta. 

3. Ha megvan a kávézó, beszélgess!

Igen, tessék kérdezősködni, beszélgetni! Az ilyen helyeken dolgozó baristák tényleg szeretik a munkájukat és így szeretnek is arról beszélni. Nyugodtan tessék kérdezősködni, informálódni, tanácsot kérni!

4. Szerezz be otthonra egy filtert!

A legjobb kezdő fegyver egy filterkávé készítő eszköz. Ilyenek például a V60, French Press, vagy az Aeropress is. Ezekből elsőnek talán az Aeropress-t ajánljuk, ugyanis annál talán többet szabad hibázni. Egy alap konyhai mérleggel plusz egy egyszerű vízforralóval is szuper recepteket lehet kipróbálni, és a végeredmény lehet akár egy testesebb sűrűbb ital, ami picit hajaz egy presszóra, de készíthető vele könnyedebb, hosszabb ital is.

5. Grammok, celsiusok, keménységi fokok

Ha van már néhány kávés kütyüd, és egy valamire való kávéd, akkor kísérletezz a grammokkal, hőfokokkal és használj szűrt vizet! A kávéd 90-95%-a víz. A csapvíz pedig a legkevésbé alkalmas arra, hogy finom kávét készíts vele. Kísérletezz otthon, de mindig csak egy tényezőt módosíts a fentiek közül, hogy tudd, annak milyen hatása van a végeredményre. A kávé világában való elmerülésnek a legfontosabb eleme a kóstolás, de sok idő kell hozzá, és sok gyakorlás, hogy kialakuljon a saját ízbankod, ugyanakkor a kísérletezés során erre is szert teszel!

6. Ha elkapott a gépszíj, engedj neki!

Ha nagyon rákaptál a koffeinre, engedj a hívásának és foglalkozz vele sokat! Ki tudja, merre visz az út, a legtöbb pörkölőmester is valahogy így kezdte. Nagyon sok jó barista képzés, workshop van (a mi pörkölőinkét szívből ajánljuk), ha tényleg vonz a dolog, gondolkodj el rajta, nem érdemes-e belevágni és még egy szintet lépni?

Ami biztos, hogy kezdő lépésnek, hogy itt olvasgatsz és nem győzzük hangsúlyozni, hogy merj kérdezni a baristáktól a kiszemelt kávézóban, a többi már jön magától, ha engedsz a csábításnak.

Kövess minket máshol is

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Gőzölgő ajánlatok, forró tudnivalók és exkluzív finomságok csak a kiválasztottaknak.