fbpx

Tippek a pörkölőtől 1. rész

Az Impresso Micro Roastery ajánlása

 

Mi illik hozzám?

Ebben a blogsorozatban partnereink szakértői fognak segíteni megtenni az első lépéseket afelé, hogy ti is a kávézás mestereivé váljatok.

Valahol el kell kezdeni

Első bejegyzésünkben, azoknak szeretnénk egy kis segítséggel szolgálni az Impresso szakértőjének, Gál Viviennek a bevonásával, akik még nem ásták bele magukat a különlegesebb pörkölésű, akár specialty kávék világába és nem tudják, hogy melyik kávé típust passzol ízlésvilágukhoz. Elmagyarázzuk, hogy a különböző származási helyek és pörkölési profilok közötti különbségek mit jelentenek és szó esik arról is, melyiket milyen formában és milyen kávéfőző típussal érdemes elkészíteni, miből legyen espresso, latte, americano, stb.

Először is, talán a legfontosabb tisztázni, hogy aki még nem kóstolt világos pörkölésű kávét, az semmiképp se eszpresszóval kezdje – készítsen egy filtert, vagy próbálja ki tejjel, elsőre ugyanis annyira eltérő élményt nyújt az olaszos espressohoz képest, hogy félrevezető lehet az a negatív élmény amit tapasztalhatunk.. De pont erre az esetre vannak a ‘kapukávék.’

Mit jelent az, hogy a kávénak eltérő a pörkölése?

Ez nagyon (tényleg nagyon nagyon) kisarkítva azt jelenti, hogy a kávé eltérő időt töltött a pörkölőgépben. Az olasz kávék esetében a kávékat nagy tételben pörkölik, és az alapanyag eltéréséből adódó különbségek kiküszöbölése végett fontos, hogy ugyanazt az ízt, ugyanazt a „minőséget” tudják garantálni, ennek érdekében a kávét túlpörkölik. A folyamat során a kávéban lévő cukrok szinte teljesen elégnek, ez adja egyrészt a kávészemek sötét színét, illetve a keserűségért is felel – hiszen, ha belegondolunk, az égett cukor már nem is édes. Illetve, a fehérjék, az ízanyagok is már mind „megsültek”. Az ízanyagokat még a kávéban lévő olajok is tárolják, amik viszont annyi idő alatt kicsapódnak a kávé falán kívülre (ezért csillognak a szemek), és már nem vesznek részt a kioldódásban.

Ennek a folyamatnak a végén egy erős, keserű, karakteres, „pörkölt kávé” ízű italt kapunk, ami megőrzi ezt espressoként, tejes italként is, ezért kívánja a cukrot, sokszor a vizet is utána az ember.

A pörkölési folyamat minél inkább rövidül, annál inkább előtérbe kerül az édesség és azok az aromák amik a területre és feldolgozásra jellemzőek.

kávészakértő
Gál Vivien – Impresso Micro Roastery

Bár a különböző speciális feldolgozások és az adott mikroklímák eltérése miatt a nagy általánosságoktól eltérő tételek is előfordulnak, mégis egy-egy területnek megvan a maga sajátossága.

A brazil kávék például javarészt az édes, csokis, mogyorós ízvilágot képviselik, ezzel szemben Kolumbiából már inkább gyümölcsösebb, citrusosabb, kifinomultabb tételek érkeznek. A közép-amerikai kávékra szintén a mogyorós, csokoládés, csonthéjas ízjegyek jellemzőek, míg az afrikai tételeknél sokkal meghatározóbb a savasság. Etiópia a leggyümölcsösebb és virágosabb kávék hazája, Kenyából inkább szeder, ribizli jellegű, kicsit paradicsomos ízvilágú kávék érkeznek. Rwanda és Tanzánia pedig ismét csak a citrusosabb és ribizlis vonalat képviselik. India és a keleti régió pedig a csokoládés, markáns, fűszeres, karakteres csapás.

A kávé ízében eltérést okozhat még a feldolgozás módja (mosott, mézes, natural). A natural tételeknél a kávészem teljes egészében a napon szárad, az így feldolgozott kávék sokkal testesebbek, teltebbek, gazdag gyümölcsösségűek. A mézes feldolgozásnál a gyümölcs héját lehántolják, és a kávészem csupán a gyümölcshússal érik össze, így egy már tisztább és savasabb, de még mindig gyümölcsösebb ízvilágú kávét eredményez. Ízében a legletisztultabb tételek a mosott tételek: kellemesebb, vékonyabb testtel, kellemes, citrusos savakkal, virágos aromákkal.

Melyikből milyen italt készítsünk

Minél világosabb egy pörkölés, érdemesebb annál kevesebb tejet használni az elkészítése során, hiszen pl. egy vékonyabb testességű, világos pörkölésű mosott kávé latténak elkészítve szinte teljesen elveszik az italban, csupán a tejet fogjuk érezni. Ilyenkor inkább egy cappuccino vagy cortado a megfelelő, de természetesen espressonak a legnagyobb élmény.

Kávéfőző típusoknál egész egyszerűen annyit érdemes megfogadni, hogy a filter pörkölést mindenképp filtereszközön készítsük el, az espresso pörkölést pedig valamilyen nyomást produkáló eszközön – presszó gépen, minipresszón, kotyogóson, automata gépben, stb.

A mai tanácsokat köszönjük Gál Viviennek, az Impresso Micro Roastery kávészakértőjének! Fogadjátok meg ezeket a tippeket, teszteljétek őket saját kávéitokon, aztán nyűgözzetek le vele másokat is!

Nézzétek meg aktuális kínálatukat termékeink között

Kövess minket máshol is

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Gőzölgő ajánlatok, forró tudnivalók és exkluzív finomságok csak a kiválasztottaknak.