fbpx

India Monsooned Malabar

single-origin
Terület:India, Karnataka
Fekvés:1100-1200m
Pörkölés:
Ízjegyek:dohány, fűszeres, méz

250g, 1000g 4 390Ft15 590Ft

(Egységár: 250g esetén 17560 Ft / kg)

Jellemzők

A tradicionális Monszun-eljárást India nyugati partjainál használják, azon belül is Mangalore területén legjellemzőbb. A Malabar-régió az éghajlati viszonyainak köszönhetően ideális a szemek feldolgozására. A párás monszun-éghajlat előidézi a babokban azokat a változásokat, amelyeknek köszönhetően egy semmihez sem fogható kávét kapunk végeredményül.

A Monszun-eljárást júniustól szeptemberig szokták alkalmazni, amikor a legmegfelelőbbek a környezeti tényezők hozzá. Az eljárás során a babok nedvességet vesznek fel, aminek köszönhetően elnyerik különleges ízüket és illatukat. A szüret során csak az érett gyümölcsöket szedik le, melyeket aztán kategorizálnak, és addig szárítanak, ameddig ropogó hangot nem adnak ki magukból. A szárított szemek a feldolgozó-állomáson nyerik el végleges formájukat. Itt egy újabb szelekción is átesnek, ahol csak az A és AA minősítésű szemeket tartják meg. A válogatott babokat egy jól szellőző betonpadlóra terítik ki, úgy, hogy körülbelül 10-15 cm-es réteget képezzenek. A teremben hideg, párás légkört teremtenek. Ebben a környezetben a babok nedvességet szívnak magukba és megduzzadnak. A baboknak eredetileg 11-12 % körüli a nedvességtartalma, mely az eljárás során 16-20 %-ra növekszik. Ekkor nyerik el a babok a jellegzetes sárgás színüket is. A babokat jutazsákokba töltik, majd úgy helyezik el őket, hogy elég tér legyen közöttük, hogy a monszun-levegő keringeni tudjon. Így a babok nedvességtartalma még egyenletesebbé válik, és némileg tovább növekszik a babok nedvességtartalma.

A szemeket rendszeresen ellenőrzik, majd rendszeres időközönként (6-8 naponta) újrazsákolják őket. Így megelőzhető a penészképződés és még konzisztensebbé válik a szemek nedvességtartalma. A teljes eljárás időtartama 8-10 hét közé tehető. Az elkészült szemeket polírozzák és osztályozzák. A sérült, hibás szemeket eltávolítják a tételekből. Hogyan is képződik le mindez a csészében? – Aki savasságot keres, talán nem ez a legjobb hely a felfedezésére. A különleges eljárási módnak és a fajta jellegzetességeinek köszönhetően a savasság szinte teljesen eltűnik az ízek közül. Cserébe rendkívül édes a végeredmény, amihez kellemes keserűség társul, mely leginkább utóízként jelenik meg. Alacsonyabb hőmérsékleten utóbbi is eltűnik és egy rendkívül kiegyensúlyozott kávét kaphatunk.

Ízjegyek tekintetében a legmarkánsabb a fűszeresség, melyhez a méz édessége társul. Aki a tejes kávékat kedveli, itt megtalálja a számításait. Tejjel rendkívül jó elegyet alkot.

Elkészítése espressoként, vagy kotyogóssal ajánlott.

A pörkölő

AVX-Café
A szegedi AVX Café rendelkezik hazai kisüzemi partnereink közül a legkomolyabb pörkölőgéppel, ezért technikai hátterükre okkal lehetnek büszkék. Az országban egyedülállónak számító Loring S35 pörkölőgépből csakis kitűnő minőségű válogatott kávészemek kerülnek ki, melyek a forró levegőben édeskésre pörkölődnek, keserű ízhatás nélkül, így garantálva a felülmúlhatatlan kávéélményt. Sajnos minden kávéban időként előfordulhatnak idegen anyagok (kavics, fadarab, fém), ezek elkerülésére kavicsmentesítőt alkalmaznak, ami segít kiszűrni ezeket a nem kívánt utazókat a pörkölt kávéból, ezzel óvva a vásárlók eszközeit is.

Neked ajánljuk

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Gőzölgő ajánlatok, forró tudnivalók és exkluzív finomságok csak a kiválasztottaknak.

Kövess minket máshol is