Jellemzők
A szemes kávé története és kultúrája Etiópiából indult hódító útjára. Bár manapság az ország exportjának 40%-át teszi ki, büszkén elmondhatják, hogy több kávét fogyasztanak országhatáron belül, mint amennyi a külpiacain kerül értékesítésre.Az etióp pörkölt szemes kávé ízvilága rendkívül változatos, mivel azt a mikroklíma, a fajták és a feldolgozási módszerek egyaránt formálják. Ennek köszönhetően a kávék ízjegyei a csokoládé és bogyós gyümölcsös jegyek széles skáláját öleli fel.
Az Alemu Adama kávé feldolgozó állomás az Etióp Sidama régióban, a Bensa Woreda Abay Teka kerületében található. Az 1750 és 1950 méter közötti tengerszint feletti kávé feldolgozó állomás magas minőségű 100 % arabica kávét állít elő, melyhez a terményt kb. 350 helyi kistermelő biztosítja, 5 állandó alkalmazott és 120 idénymunkás foglalkoztatásával pedig hozzájárul helyi gazdaság működéséhez. Évente körülbelül 700.000 kg érett 100% arabica kávécseresznyét dolgoznak fel ezen a farmon. Két feldolgozási módot alkalmaznak: mosott és natúr. A mosott feldolgozási mód során a kávécseresznye külső héját és gyümölcshúsát eltávolítják, mielőtt azt forrásvízben erjesztik. Az így kapott fermentált kávébabokból végül könnyű vagy közepes testtel és élénk ízekkel rendelkező kávék készülhetnek. Az erjedés 36-48 óráig tart, ezt követi az áztatás és a magaságyásokon történő szárítás 6-7 napig, amíg a babok el nem érik a 10-12%-os nedvességtartalmat. A natúr feldolgozás során pedig az érett cseresznyéket 12-15 napig napon szárítják, amíg hasonló nedvességtartalmat érnek el.
A feldolgozott szemes kávé végül jó minőségű és megfelelően szellőző tárolókban kerül elhelyezésre. A folyamatos minőségellenőrzés biztosítja az érett cseresznyék magas minőségben történő feldolgozását és a folyamat minden szakaszában a szabványok szigorú betartását.
A nyomon követhetőség érdekében minden lépést pontosan dokumentálnak, a gazdáktól származó terménytől kezdve a tárolásig és kiadásig. Az üzem fontosnak tartja a fenntarthatóságot, így rendszeres képzéseket tart a gazdáknak és alkalmazottaknak egyaránt a környezetvédelem, vízvédelem, hulladékgazdálkodás és munkaügyi politikák témájában. Továbbá támogatják az alacsony jövedelmű háztartásokat, egészségbiztosítással és közlekedési infrastruktúra fejlesztéssel.
A Ethiopia Guji etióp kávé tradicionális elkészítési módjai nyomán ez a frissen pörkölt szemes kávé különlegesség leginkább a filter kávé rajongóknak ajánlott, de tökéletes harmóniát alkot espressoként, vagy akár tejes változatokban fogyasztva is.
A pörkölő
Neked ajánljuk
-
Costa Rica Tarrazú San Rafael – közepes pörkölésű, arabica szemes kávé
Ízjegyek: mandula, sárgabarack, vad cseresznye250g 3 890FtKosárba
Iratkozz fel hírlevelünkre!
Gőzölgő ajánlatok, forró tudnivalók és exkluzív finomságok csak a kiválasztottaknak.