Ethiopia Guji - világos pörkölésű, 100% arabica szemes kávé

Világos pörkölésű, 100% arabica szemes kávé

single-originspecialty-coffee-association
Terület:Abay Teka
Fekvés:1750-1950
Pörkölés:
Ízjegyek:cseresznye, étcsokoládé, mandula

250g, 1000g 4 290Ft15 990Ft

(Egységár: 250 g esetén 17160 Ft Ft / kg)

Jellemzők

A szemes kávé története és kultúrája Etiópiából indult hódító útjára. Bár manapság az ország exportjának 40%-át teszi ki, büszkén elmondhatják, hogy több kávét fogyasztanak országhatáron belül, mint amennyi a külpiacain kerül értékesítésre.Az etióp pörkölt szemes kávé ízvilága rendkívül változatos, mivel azt a mikroklíma, a fajták és a feldolgozási módszerek egyaránt formálják. Ennek köszönhetően a kávék ízjegyei a csokoládé és bogyós gyümölcsös jegyek széles skáláját öleli fel.

Az Alemu Adama kávé feldolgozó állomás az Etióp Sidama régióban, a Bensa Woreda Abay Teka kerületében található. Az 1750 és 1950 méter közötti tengerszint feletti kávé feldolgozó állomás magas minőségű 100 % arabica kávét állít elő, melyhez a terményt kb. 350 helyi kistermelő biztosítja, 5 állandó alkalmazott és 120 idénymunkás foglalkoztatásával pedig hozzájárul helyi gazdaság működéséhez. Évente körülbelül 700.000 kg érett 100% arabica kávécseresznyét dolgoznak fel ezen a farmon. Két feldolgozási módot alkalmaznak: mosott és natúr. A mosott feldolgozási mód során a kávécseresznye külső héját és gyümölcshúsát eltávolítják, mielőtt azt forrásvízben erjesztik. Az így kapott fermentált kávébabokból végül könnyű vagy közepes testtel és élénk ízekkel rendelkező kávék készülhetnek. Az erjedés 36-48 óráig tart, ezt követi az áztatás és a magaságyásokon történő szárítás 6-7 napig, amíg a babok el nem érik a 10-12%-os nedvességtartalmat. A natúr feldolgozás során pedig az érett cseresznyéket 12-15 napig napon szárítják, amíg hasonló nedvességtartalmat érnek el.

A feldolgozott szemes kávé végül jó minőségű és megfelelően szellőző tárolókban kerül elhelyezésre. A folyamatos minőségellenőrzés biztosítja az érett cseresznyék magas minőségben történő feldolgozását és a folyamat minden szakaszában a szabványok szigorú betartását.

A nyomon követhetőség érdekében minden lépést pontosan dokumentálnak, a gazdáktól származó terménytől kezdve a tárolásig és kiadásig. Az üzem fontosnak tartja a fenntarthatóságot, így rendszeres képzéseket tart a gazdáknak és alkalmazottaknak egyaránt a környezetvédelem, vízvédelem, hulladékgazdálkodás és munkaügyi politikák témájában. Továbbá támogatják az alacsony jövedelmű háztartásokat, egészségbiztosítással és közlekedési infrastruktúra fejlesztéssel.

A Ethiopia Guji etióp kávé tradicionális elkészítési módjai nyomán ez a frissen pörkölt szemes kávé különlegesség leginkább a filter kávé rajongóknak ajánlott, de tökéletes harmóniát alkot espressoként, vagy akár tejes változatokban fogyasztva is.

A pörkölő

Koffein Roasters
Több év pörkölőpartnereinkkel közös munka után eljött az ideje, hogy az alapoktól kezünkbe vegyük a kávéink megalkotását. A zöldkávé kiválasztása egy nagyon izgalmas feladat a minták bekérésétől és  a cupping folyamat meglepetéseitől kezdve az első kávészsákok megérkezéséig. Fogadjátok szeretettel az első fecskéket, amiket pörkölőmestereinkkel Gáborral és Ádámmal közösen az alapoktól álmodtunk meg nektek. Büszkeséggel tölt el minket a polcainkon sorakozva látni ezeket a csomagokat és visszaemlékezni az útra és az élményekre, amik ide vezettek. 

Neked ajánljuk

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Gőzölgő ajánlatok, forró tudnivalók és exkluzív finomságok csak a kiválasztottaknak.

Kövess minket máshol is