fbpx
olasz kávézási szokások

Olasz kávézási szokások, amik segíthetnek a nyaralás során

Olasz kávézási szokások, amik segíthetnek a nyaralás során

Nem kérdés, hogy a magyarok egyik kedvenc nyári úti célja Olaszország. De mit csináljunk, ha nem akarjuk egyből a „stranieri”, azaz az idegen benyomását kelteni, és kitűnni a tömegből? A következő olasz kávézási szokások segíthetnek eligazodni, hogy magabiztosan mozoghass a helyi kávézók, azaz a „bar”-ok világában.

Az olasz kávé legendás kultúrája

Tudod, honnan származik a specialty kávé világban használt barista kifejezés?

Olaszországban a kávézás nem csupán napi rutin, hanem valódi kulturális élmény. Az olasz kávékultúra híres az eszpresszó mesterségéről és a minőségi kávékészítésről. A baristák itt valódi mesterek, akik az espresso gépek segítségével varázsolnak. 

Az espresso kávéfőző (macchine da caffè) a kávékészítés szíve és lelke, amely segítségével a lehető legjobb ízű kávékat készítik el. Az olasz kávé egyszerű, mégis gazdag ízvilága minden kortyban tükröződik, így a kávézás igazi élménnyé válik.

Cappuccino csakis délelőtt!

Olaszországban a tejes kávék, így a cappuccino fogyasztása is kizárólag délelőtt szokás. Az olaszok úgy vélik, hogy a tejes kávék megterhelik az emésztőrendszert, ezért a nap későbbi részében már nem fogyasztják őket. 

Ha az olasz szokások szerint szeretnél kávézni, délelőtt 11 óra után már ne rendelj cappuccino-t vagy cafe latte-t, mert furcsa pillantásokkal találkozhatsz. Délután és este inkább egy klasszikus espresso-t válassz!

Az eredeti olasz kávé titka: az egyszerűség

Az olaszok a klasszikus kávékat kedvelik, és nem igazán divatosak náluk az ízesített kávék vagy a desszertkávék. A „cafe” szó alatt alapvetően eszpresszót értenek és nem kérnek hozzá tejszínt, szirupokat vagy egyéb kiegészítőket. 

Az egyszerűség és a tiszta ízek a legfontosabbak számukra. Az olasz kávé titka tehát az egyszerűségben rejlik: a kiváló minőségű kávébab, a tökéletesen beállított eszpresszógép és a hozzáértő barista mind hozzájárulnak az autentikus élményhez.

Éppen ezért, ha betérsz egy bar-ba, hogy leguríts egy presszókávét, elég, ha annyit mondasz: Un cafe, per favore!

Olasz kávé

Az espresso mennyisége – Milyen az ideális?

Az olaszok többnyire kis adagokban fogyasztják a kávét. Az klasszikus presszó mellett előszeretettel választják a ristretto-t is, ami még koncentráltabb és erősebb, mint az espresso. 

A dupla presszót viszont kevésbé ismerik, és nem is igazán preferálják. Az olasz kávézókban tehát ne lepődj meg, ha az espresso csak egy kis csészében érkezik: ez az ideális mennyiség, amely tökéletesen megadja a kávézás élményét anélkül, hogy túlzásba esnél.

Tudtad? – Az espresso állva csúszik a legjobban!

Az olasz kávéfogyasztási szokások közé tartozik az is, hogy a helyiek egy vendéglátóhelyen általában csak akkor ülnek le, ha étkeznek vagy éppen beszélgetni is akarnak valamiről. Egy egyszerű eszpresszó miatt nem szokás – és nem is illik – elfoglalni egy asztalt, helyette a pultnál állva gyorsan megisszák a kávéjukat. Ha tehát nem szeretnél kitűnni, nyugodtan fogyaszd el a kávédat állva, mint a helyiek.

Meglepő olasz kávé szokások, amikre nem gondoltál volna

Az olasz kávézási szokások között akadnak olyanok furcsaságok is, amelyek elsőre meglepőek lehetnek. 

Az egyik ilyen, hogy a kávét pont olyan hőmérsékleten szolgálják fel, hogy egyből le lehessen hajtani, a pultnál állva. Aki tehát forrón szereti a kávét, annak ott a „Caffè Bollente”, érdemes azt kérni inkább. 

Továbbá, a kávéházi hangulatban, ha nem vagyunk elég határozottak, nem biztos, hogy észrevesznek minket a pultnál. Az olaszok határozottan, de udvariasan rendelnek, és így gyorsan megkapják az áhított kávét. Éppen ezért, ha a barista hátat fordít vagy éppen mással beszélget, légy te is udvarias, de határozott és bátran szólítsd meg!

Ezekkel a szokásokkal felvértezve könnyebben eligazodhatsz az olasz kávézók világában, és jobban beilleszkedhetsz a helyi kultúrába. Éld át az olasz kávézás élményét és élvezd a nyaralásod minden pillanatát!

Ha pedig hazaérve szeretnéd, hogy az irodai kávé is a nyaralásra emlékeztessen, a munkahelyi kávéautomata bérlés kiváló megoldás lehet számodra!

Kövess minket máshol is

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Gőzölgő ajánlatok, forró tudnivalók és exkluzív finomságok csak a kiválasztottaknak.