fbpx
Kisüzemi kávépörkölő

Frissen pörkölt kávé világa: specialty kávé gyorstalpaló

Miért beszél mindenki a specialty kávéról?  

A specialty kávé egy olyan kifejezés amely az elmúlt években óriási népszerűségnek örvend. Ez a szó pedig nem fed mást, mint a kimagasló minőségű kávét. Amelynek mind termesztése, mind feldolgozása nem kevés törődést igényel. Elmondható, hogy szinte minden specialty kávé, kézműves kávé, de nem minden kézműves kávé, specialty kávé.

Ezekre a kávékra igaz, hogy kis mennyiségben vannak előállítva és szinte mindig valamilyen különleges ízprofillal rendelkeznek. Főleg frissen pörkölve, így merőben eltérőek, mint azok amelyeket a sarki cba-ban találsz.

Akár kávéimádó vagy és kísérletezni szeretnél, akár pedig csak szimplán egy picit finomabb csésze kávéra vágysz reggel, van pár érdekes dolog amit tudnod kell a specialty kávéról.

Mitől lesz specialty egy specialty kávé? 

Első ilyen információ, hogy a specialty kávék általában a világ legkülönlegesebb és legjobban termő kávé területeiről származnak. Ezeknek a területeknek a jó termőföld, az ideális klíma és a gondos és szorgalmas kezű farmerek a jellemzőik.

A kávébabok óvatosan, figyelmesen vannak szelektálva, figyelve, hogy minőségük kifogásolhatatlan legyen. Nagyon fontos, hogy a szemek jó minőségűek legyenek, hogy ehhez a minőséghez is lehessen igazítani a pörkölési profilt.

A tömeggyártott társaiktól eltérően ezeket a kávékat nem pörkölik korom feketére. Nem az a cél, hogy a kávé minden jellegzetességét elveszítse a hőkezelés által. Specialty kávékat rövidebb ideig, alacsonyabb hőfokon pörkölik, ezáltal a kávéban komplex ízek tudnak kialakulni, amelyeket kóstoláskor lehet is érezni. A kézműves kávékat pörkölésükkor kisebb mennyiségben pörkölik és folyamatosan felügyelik, ettől is válik kézművessé. 

 

Frissen pörkölt kávéHol találkozhatok kézműves kávékkal? 

A legjobb módja megbarátkozni ezzel a világgal az, ha ellátogatunk kicsi kézműves kávézókba. Ott aztán lehet kóstolgatni a frissen pörkölt specialty kávékat. Ahogy a többi kávéra, a specialty kávékra is igaz, hogy ízük sokkal intenzívebb, amennyiben frissen pörkölt kávéról beszélünk. Ezek a kis kávézók tökéletesek arra, hogy mindig frisset kóstoljunk. A baristák pedig szinte mindig szívesen válaszolnak a kérdésekre.

Kávé webshop?

Amennyiben ezt nem teheti meg az ember, mert nincs a közelében egy sem, akkor irány egy kávé webshop. Ott aztán lehet válogatni a különböző kávé készítő eszközökből és kézműves kávékból. Az ilyen kávés webshopokban elegendő információt lehet találni ahhoz, hogy elinduljon az ember valamerre ebben az útvesztőben.

Akár sötét, világos, vagy közepes pörkölésű kávéra esik a választásod, az ilyen webshopokban biztos megtalálod. 

Nagyon szuper dolog, hogy már itthon is megtalálható olyan cég, akik a jó minőségű kávét akár az irodádba is eltudják juttatni. Érdemes lecsekkolni őket is! 

Kövess minket máshol is

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Gőzölgő ajánlatok, forró tudnivalók és exkluzív finomságok csak a kiválasztottaknak.