fbpx
bögre

Bögre, csésze vagy pohár? – Kávéscsésze útmutató

A kávé ízét sok minden befolyásolja: az alapanyag, a pörkölés, az elkészítés módja – és az is, hogy a végén mibe töltjük az elkészült italt. De azt vajon tudod-e, hogy melyik kávé típushoz milyen kávés készlet illik?

Bögre, kávés csésze vagy kávés pohár? – Ebben a bejegyzésben megpróbálunk rendet tenni a kávéscsésze katyvaszban.

Milyen egy jó kávés készlet?

Egy tökéletes kávéscsésze szett természetesen tetszetős és jól illeszkedik a kávésarok berendezéséhez. De az esztétikum mellett nagyon fontos az anyaga és a kialakítása is: kényelmesnek kell lennie és az is előnyös, ha képes melegen – vagy éppen hidegen – tartani az italt.

Emellett fontos az is, hogy milyen típusú kávét szeretnénk belőle inni. Ahogy a török kávé az ibrik vagy cezve névre keresztelt, hosszú nyelű réz kannában készül, majd az erre a célra dedikált török kávéscsésze alján landol, úgy minden egyéb kávétípusnak is megvan a méltó helye az egyes csésze fajták között.

  • Azok a látványos kávék, amik rétegezve vannak (pl. espresso tonic, latte macchiato) jó, ha látszanak a pohárban. 
  • A nagy méretű, meleg italokhoz (pl. tejes kávé, americano) érdemes olyan kávés bögre vagy duplafalú kávés pohár használata, amik jól vezetik a hőt és nem égetik meg a kezünket. 
  • Ezzel szemben a pici eszpresszó csésze egyik fontos feladata, hogy tovább melegen tartsa az egészen rövid kávét is.

A kávégép bérlés mellett érdemes a kávézás kiegészítők milyenségére és minőségére is figyelmet fordítani a munkahelyen. Ha tudod a fenti szabályokat, nem csak az otthoni, de az irodai kávé is jobban fog esni!

Eszpresszó csésze és retro kávéspohár, rövid kávéhoz

Az eszpresszó az egyik legnépszerűbb kávéital, talán ebből fogy a legtöbb otthon és a munkahelyeken egyaránt. Egy adag eszpresszó általában 25 ml (+/- 5 ml), ennek a legkisebb adag kávénak a párja a legkisebb kávés csésze: a demitasse (franciául félcsésze) jellemzően 60 ml körüli űrtartalommal rendelkezik.

Az eszpresszó csésze általában alul keskenyebb és felfelé szélesedik, de nem lehet túl széles se, hiszen ha a crema túlzottan nagy felszínen terül el, elvékonyodik és túl gyorsan elhalványul. A kis méret és a viszonylag keskeny száj azért is fontos, mert a világért sem szeretnénk, hogy az isteni eszpresszónk túl sok levegőnek legyen kitéve és ezáltal meghíguljon vagy túl hamar kihűljön!

Szintén divatos kávés szett a retro kávéspohár, amely az utasellátók és a panel-esztétika világát idézi, azonban az ilyen üvegpohárba inkább a hosszú kávét érdemes tölteni.

kávéscsésze

A tejes kávé szerelmeseinek: Cortado pohár és cappuccino csésze

Az olyan tejes kávéitalok, mint a cappuccino, szintén hatalmas népszerűségnek örvendenek. De milyen az ideális cappuccinos csésze?

Alapvetően kétféle cappuccinos csésze különböztethető meg:

  • Olasz cappuccino csésze – 180 ml körül
  • Hagyományos cappuccinos csésze – 200 ml körül

Az olaszok jobban preferálják a kisebb méretű cappuccinot, míg nálunk inkább a nagyobb, tejesebb, 200 ml körüli változat a népszerűbb.

Akár a kisebb, akár a nagyobb cappuccinot részesítjük előnyben, a cappuccinos csésze jellegzetes kupola alakjáról ismerhető meg. Ennek az alul keskeny, felül széles formának az egyik funkciója ugyanaz, mint amit az eszpresszó csésze esetében már ismertettünk. A másik előnye, hogy a tökéletes habfelöntést is segíti.

A cortado pohár egy újdonság a kávéscsészék között. A mini retro kávéspohár kinézetű csésze a gibraltári pohár nevet kapta és 135 ml folyadék befogadására képes.

Üveg kávéspohár – Milyen kávékhoz illik?

Az üveg kávéspohár fajták közül kettőt már bemutattunk: 

  • Retro kávéspohár
  • Cortado pohár (vagy gibraltári pohár)

Ám ezeken felül is rengetegféle üveg kávéspohár közül választhatunk. Ezek közé tartoznak például:

  • a magasfalú, üveg latte poharak: amelyek jól láthatóvá teszik a tejeskávé rétegeit
  • a duplafalú kávéspohár: amiben bármilyen kávé ital jól mutat
  • az ír kávés pohár: a sötét, alkoholos kávé szerelmeseinek

sőt, azok a hagyományos üvegpoharak is amelyek egyaránt szolgálhatnak víz, limonádé vagy más frissítők és olyan kávékülönlegességek tálalására, mint az espresso tonic, a narancsleves kávé, a cold brew vagy egyes jegeskávé fajták.

A cikk végére értél. Ezek után nincs más dolgod, mint kiválasztani a személyes kávé-kedvenced mellé legjobban passzoló kávéscsésze szettet! Neked melyik a befutó?

Kövess minket máshol is

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Gőzölgő ajánlatok, forró tudnivalók és exkluzív finomságok csak a kiválasztottaknak.