fbpx
barista kellékek

Barista kellékek – mire lesz szükséged?

A kávéfogyasztásnak és a kávékészítésnek a világ minden pontján hatalmas kultúrája van. A specialty kávézók elterjedésének köszönhetően egy egészen széles réteg számára vált elérhetővé a kiemelkedően magas minőségű kávéfajták fogyasztása.

Azonban a ma már könnyen beszerezhető barista kellékek és a kisebb kiszerelésben is megvásárolható minőségi kávé segítségével akár otthon is jó minőségű kávét készíthetsz – és még csak baristának sem kell lenned hozzá!

Összeszedtük, hogy milyen eszközökre lesz szükséged hozzá. 

A kávékészítés módjai

Egy profi barista rengetegféle eszközt használ a mindennapi munkája során, azonban az otthoni kávékészítéshez nem feltétlenül lesz szükség az összesre. Van néhány kávéfőző, amelyekkel jobbnál jobb kávékat készíthetünk, így akár az otthoni, akár az irodai kávégép funkció betöltésére is tökéletesen alkalmasak.

Azonban ezekhez a kávékészítő eszközökhöz is szükség lesz néhány kiegészítőre. Ehhez a négy kávéfőző kategóriához mindenképp szükségesek jó minőségű barista kellékek :

 • Kapszulás kávégép
 • Automata kávéfőző
 • Filteres kávékészítő eszközök
 • Karos kávéfőző

Barista kellékek különböző kávégép fajtákhoz

Kapszulás kávégép

A kapszulás kávégép azok számára ideális, akik nem akarnak sok időt fordítani a kávéfőzésre, mégis szeretnék élvezni a minőségi kávé nyújtotta élményt. Ez az egyik legnépszerűbb irodai kávégép típus, hiszen szinte bármilyen kávét készíthetünk vele, miközben a kapszulás kávégép mellett csupán néhány kávékapszulára és egy bögrére lesz szükségünk.

Automata kávéfőző

Egy gombnyomás, és az automata kávéfőző már készíti is a kávét! Ezekkel a masinákkal szinte lehetetlen rossz kávét főzni, hiszen a gyorsaság mellett a másik legnagyobb előnye, hogy a minőség garantált.  

A legtöbb automata kávéfőző általában espresso és caffé crema kávékat tud készíteni, így azoknak a kevésbé kísérletező alkatú kávéfogyasztóknak ajánlott, akiknek a megszokás nyújtotta komfortérzet a legfontosabb.

Ahogy a kapszulás kávégép esetében, úgy az automata kávéfőző fajtákhoz sem lesz szükségünk sok kiegészítőre. Egy csomag minőségi kávé és egy, a víz adagolásához szükséges edény bőven elegendő ahhoz, hogy a bevált kávéfajták a bögrébe kerüljenek!

automata kávégép

Filteres kávékészítő eszközök

A filteres kávéfőzők segítségével a különböző kávéfajták közül számtalan elkészíthető, azonban azok a népszerű italok, amelyek magasnyomással készülnek, ezzel az eljárással nem lesznek olyan aromásak, mint pl. az automata kávéfőző esetében.

Léteznek gépi és manuálisan működő filteres kávékészítő eszközök, azonban ezekhez (különösen a manuális változatokhoz) több barista kellék szükséges:

 • Mérőedény, a megfelelő vízmennyiség kiméréséhez.
 • Mérleg, a recept pontos követéséhez. A baristák külön barista mérleget használnak, amivel 0,1 grammos pontossággal lehet mérni a kávé mennyiségét. Ilyen mérleget mi is beszerezhetünk, de otthoni használatra egy hétköznapi konyhai mérleg is megfelel.
 • Filter. A különböző filteres eszközökhöz különböző típusú filterek szükségesek. Mindig győződjünk meg róla, hogy a megfelelő filter fajtát szerezzük be! 
 • Őrlő. A kávéőrlés a filterkávé készítés egyik legfontosabb mozzanata, ugyanis az őrlemény szemcsemérete meghatározó szerepet játszik a végeredmény minőségében. 
 • Hattyúnyakú vízforraló. Ahhoz, hogy a filterkávé tökéletes legyen, fontos, hogy a víz hőmérséklete ideális legyen, és hogy a vizet egyenletesen oszlassuk el az őrleményen a felöntéskor. Ezekhez a kritériumokhoz elengedhetetlen a hattyúnyakú vízforraló.

Gépi filterkávé esetén, ha beleraktuk a vizet, a filtert és az őrölt kávét a gépbe, akkor már csak be kell kapcsolnunk, és várni, amíg lejön a kellemes, melengető ital. Ez a megoldás egy tökéletes középút a kézi kávéfőzés és az automata kávégépek között! Gyorsasága és könnyű kezelhetősége miatt kiváló irodai kávé készítő eszköz válhat belőle! 

Karos kávéfőző

A karos kávéfőző az egyik legprecízebben állítható kávégép, ezért használatakor jobban befolyásolhatjuk a végeredményt, mint bármely más kávéfőző esetében. Egy ilyen gép használata során manuálisan tudjuk adagolni a kávét, átállíthatjuk az őrlési fokozatot és megszabhatjuk a főzés időtartamát is. Ezek a tényezők mind befolyásolják a kávé ízét és minőségét.

Ha emellett a megoldás mellett döntünk, egészen sok kiegészítőre lesz szükségünk. A filterkávéhoz hasonlóan a karos kávéfőző esetében is elengedhetetlen a víz adagolásához szükséges mérőedény, mérleg és őrlő, továbbá kelleni fog egy tömörítő, vagy más néven tamper is. 

Egy ilyen gép kezeléséhez kell némi szaktudás, azonban ez senkit ne riasszon vissza! A gyakorlás mellett érdemes recepteket és tippeket keresni az interneten, ha pedig a kedvenc kávézódban jársz, nyugodtan kérj tanácsot az ott dolgozóktól. Ne félj kísérletezni!

A karos kávéfőző rendkívül izgalmas és számos lehetőséget rejt, azonban egy ilyen ipari kávégép beszerzése igen nagy beruházás lehet. A vásárlás helyett egy igazán költséghatékony megoldás a kávégép bérlés. A Koffein Service-től jó minőségű kávéfőzőket kölcsönözhettek!

Milyen kávéfajták közül választhatunk?

Több szempont alapján is választhatunk a különböző kávéfajták közül, melyek a következők:

 • Forma és elkészítési mód alapján – kapszulás kávé, szemes kávé, őrölt kávé, kávépárna stb.
 • Pörkölés alapján – sötét, világos
 • Származási hely és ízvilág alapján – A kolumbiai, perui, guatemalai kávéfajták gyümölcsösebb ízvilágot nyújtanak, míg a brazil típusokra a testesebb, csokoládésabb ízek jellemzők

A kávé milyenségét jelentősen befolyásolja az elkészítés során felhasznált alapanyag, ezért érdemes minőségi kávét választanunk. A Koffeinroasters pörkölők minőségi kávé kínálatából cégek számára és otthonra is találtok alapanyagot!

Kövess minket máshol is

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Gőzölgő ajánlatok, forró tudnivalók és exkluzív finomságok csak a kiválasztottaknak.