fbpx
kávéfogyasztás

A kávé hatása – A kávéfogyasztás jótékony és negatív hatásai

A kávéfogyasztás a hétköznapjaink része, érthető módon: a koffeines ital tökéletes kiegészítője egy egészséges reggelinek vagy munkahelyi beszélgetéseknek, egy életérzés, amely bearanyozza a mindennapokat, ráadásul számos pozitív élettani hatása is van. Azonban a kávé jótékony hatásai mellett akadnak negatív mellékhatások is.

Mi szól a kávézás mellett és mi ellene? Mit okozhat a túl sok kávé fogyasztása? Mikor és hogyan kávézzunk, hogy a kávé káros hatásai nélkül élvezhessük kedvenc italunkat? A cikkben ilyen és hasonló kérdésekre keressük a választ.

A kávé jótékony hatásai

Egyes források szerint a kávéfogyasztás már a 15. század környékén is életünk fontos részét képezte – Mátyás király korában a jemeni szerzetesek például annak érdekében kávéztak, hogy még tovább tudjanak imádkozni.

Az ital megítélése sokat változott az évszázadok során: volt, amikor úgy gondolták, hogy impotenciát okoz, volt amikor az a hír járta, hogy aki kávézik, az megőrül, míg más érákban a lustaság ellenszerének vagy egyenesen „mennyország ajándékának” tartották. 

Az elmúlt évtizedekben több mint 18.000 tanulmány foglalkozott a kávé káros hatásaival, ám időről időre napvilágot láttak olyan kutatások is, amelyek azt hozták ki eredményül, hogy a kávé hatása igenis pozitív. Arra, hogy a kávé egészséges ma már számos bizonyíték van, aminek köszönhetően például a munkahelyi kávégép bérlés is bevett szokássá vált.

De nézzük, mik a kávé jótékony hatásai!

 • Növeli a fizikai teljesítményt
 • Serkenti az agyműködést
 • Csökkentheti a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát
 • Segíthet a szívbetegségek megelőzésében
 • Szerepet játszhat a rákos megbetegedések megelőzésében
 • Zsírégető hatása van

Ha szeretnél még többet tudni a kávé pozitív hatása témában, olvasd el korábbi cikkünket!

A kávé negatív hatásai

Bár a kávé mértékletes fogyasztása egészséges, a koffein hatása a szervezetre járhat negatív hatásokkal is. A kávéban található koffein adrenalin termelésére ösztönzi a szervezetet, és mivel ez a hormon a „harcolj vagy menekülj” reakció szabályozásáért felel olyan élettani hatásai vannak, mint:

 • gyorsítja a szívverést 
 • emeli a vérnyomást
 • glükózt juttat a véráramba

Ez mind remek, ha éppen veszélyben vagyunk és cselekednünk kell, ellenkező esetben azonban megemelkedik a stressz szint és könnyen kialakulhat szorongás, ráadásul a szervezet a felhasználatlan glükózt zsírrá alakítja. Tehát a kávézás akár súlygyarapodást is eredményezhet!

De nézzük, hogy mik a kávé mellékhatásai a nem megfelelő időpontban fogyasztott vagy éppen túl sok kávé fogyasztása esetén!

 • Magas vérnyomás: a kávé hatása a vérnyomásra akár pozitív is lehet, ha túl alacsony a vérnyomásunk, de egyéb esetekben nem árt odafigyelni az elfogyasztott mennyiségre.
 • Álmatlanság: nagyjából 6 óra kell, ahhoz, hogy a koffein kiürüljön a szervezetből és a kávé hatása elmúljon. Ha túl későn fogyasztod el az utolsó kávédat, könnyen előfordulhat, hogy álmatlanul fogsz forgolódni éjszaka.
 • Szorongás: ahogy fentebb említettük, a koffein serkenti az adrenalin termelést és növeli a stressz szintet, a pulzust és a vérnyomást, aminek eredményeképpen szorongást is okozhat.
 • Gyomorpanaszok: a kávé negatív hatásai közé tartozik, hogy magas csersavtartalma miatt savasít, és ezáltal hozzájárulhat emésztési problémák, reflux kialakulásához is.

Azonban ezek a káros hatások mind elkerülhetőek, ha tudjuk, hogyan, mikor fogyasszuk a kávét – Ha kíváncsi vagy, olvass tovább!

Így marad pozitív a kávé hatása – Milyet, mikor, hogyan?

A minőségi szemes kávé és az abból készült őrölt kávé egy sor olyan anyagot tartalmaz, amely ital formájában pozitív hatással van a testi-szellemi működésünkre. Azonban a kávé mellékhatásai lehetnek negatívak is. Szerencsére a következő tippek segítségével kiküszöbölhetők a kávé káros hatásai!

kávé hatása

Mikor kávézzunk?

A kávézás időpontja nagyban befolyásolja a kávé hatását. Mivel a kortizol nevű stresszhormon szintje a nap egyes időszakaiban magasabb a szervezetünkben, ilyenkor nem érdemes kávézni, mert csak feszültebbek leszünk tőle. A késő délutáni munkahelyi kávészünet elhagyásával pedig az álmatlanság is kiküszöbölhető.

Elegendő folyadék

A kávé elvonja a vizet a szervezetből, valamint serkenti a gyomorsav termelését. Azonban, ha elegendő folyadékot (elsősorban vizet) iszol mellé, megelőzheted a reflux kialakulását.

Kávé alternatívák

A koffeinmentes kávé nem okoz álmatlanságot és magas vérnyomást, miközben továbbra is megkaphatjuk a szertartást és az ízt, amit a kávéfogyasztástól várunk. Persze a decaf kávé se jó mindenre: ha szellemi felfrissülésre vágysz, de szeretnéd elkerülni a kávé okozta esetleges negatív hatásokat, próbálj ki egy minőségi teát!

Ha nem tudod, hogy az irodában tea vagy kávé a jó választás, olvasd el kapcsolódó cikkünket!

Kövess minket máshol is

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Gőzölgő ajánlatok, forró tudnivalók és exkluzív finomságok csak a kiválasztottaknak.