fbpx
cold brew specialty kávé

A hideg kávéfőzés művészete, avagy hogyan készítsünk cold brewt házilag?

Belefáradtál a klasszik kávézási rutinba? Szeretnél felfrissülni a perzselő hőségben, de a napi koffein beviteledet jobban esne forró kávé helyett egy hideg hűsítőként magadévá tenned? Itt a megoldás: a cold brew kávé az utóbbi években hatalmas népszerűségre tett szert, köszönhetően a letisztult és gazdag ízprofiljának. Ebben a blogbejegyzésben a cold brew kávé készítésének különböző módszereit járjuk körül, egy egyszerű recepttel együtt, hogy belevághass a saját kávés kalandodba.

Miért cold brew?

A hagyományos főzési módszerekkel ellentétben a cold brew-t szobahőmérsékletű vagy hideg vízzel kivonatolják hosszabb ideig. Ez a kíméletes extrakciós eljárás kiemeli a kávéban természetesen előforduló ízeket, ami kevésbé savas és lágyabb csészeprofilt eredményez. A cold brew általában csokoládés, karamellás jegyeiről ismert, így kellemes alternatívát jelent a frissítő nyári italra vágyó kávérajongók számára.

A cold brew kávé készítésének módszerei:

A merítéses módszer a cold brew kávé elkészítésének legelterjedtebb és legegyszerűbb módja. Íme egy lépésről lépésre történő útmutató a sajátod elkészítéséhez:

Hozzávalók:

Durvára őrölt kávé (közepes vagy világos pörkölés) 45g

Hideg víz 750ml

A durvára őrölt kávét tegyük egy nagy edénybe vagy egy french pressbe.

Lassan öntsük rá a hideg vizet a kávéra, ügyelve arra, hogy az őrleményt ellepje a víz, majd óvatosan keverjük meg az egyenletes extrakció érdekében.

Fedjük le az elkészítéshez használt edényt vagy a french presst.

Hagyjuk a keveréket hűtőben ázni 10-20 órán át. A hosszabb áztatási idő erősebb főzetet eredményez.

Az idő leteltével lassan nyomd le a dugattyút, vagy szűrd le a kávét egy kávéfilterrel bélelt szűrőn keresztül.

Töltsd át a cold brew koncentrátumot egy tiszta üvegbe, és fogyasztásig tárold hűtőben akár 3 napig is.

Fogyasztáskor egyszerűen csak töltsd jéggel teli pohárba és ízlés szerint tejjel, tejszínnel is kombinálhatod. 

A lassú csepegtetéses módszer:

Gyakran cold brew torony vagy holland kávéfőző néven is ismerik ezt az eszközt. Ennél a módszernél a gravitáció segítségével lassan csepegtetjük át a vizet a kávéőrleményen keresztül, ami tiszta és telt hideg italt eredményez. Bár ez a módszer speciális felszerelést igényel, a végeredményért megéri fáradozni.

A harmadik lehetőség a japán jeges kávéfőző módszer:

Ha hirtelen szeretnénk egy jó hideg kávés frissítőt, a japán jegeskávé-módszer lehet a te módszered. Itt a kávét forrón főzik, majd jégen gyorsan lehűtik, megőrizve a kávébabok finom aromáit és ízét. Ez a módszer egyensúlyt teremt a forró főzés tiszta ízei és a hideg elkészítés frissítő hűvössége között.

A nyári hőségben itt az ideje, hogy megismerkedjünk a cold brew világával. Akár a merítéses módszert választod az egyszerűségéért, akár a lassú csepegtetéses módszert a lenyűgöző főzési élményért, akár a japán jegeskávé-módszert a gyors és élénk ízvilágú ital elkészítéséért, a cold brew kellemes és frissítő módját kínálja a napi koffeinpótlásnak. Szóval, gyűjtsd össze kedvenc szemes kávéid, fogd a kéziőrlőd és hajrá! 

Kísérletezz különböző kávé-víz arányokkal (mi most a 60g/l arányt követtük), főzési időkkel és a kávébabok eredetével, feldolgozási módjaival hogy megtaláld az ideális ízprofilt. A kávé személyes élmény, és a legjobb cold brew megtalálása egy izgalmas küldetés a nyár elejére!

 

Kövess minket máshol is

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Gőzölgő ajánlatok, forró tudnivalók és exkluzív finomságok csak a kiválasztottaknak.