fbpx
fenntartható kávé

Fenntartható kávé számokban: Kávé statisztika a világból

A kávéfogyasztás mindennapi szokássá vált világszerte – sokunk számára elképzelhetetlen a nap reggeli kávé nélkül. Azonban a kávé élvezete mögött komoly környezeti és társadalmi hatások is húzódnak, amelyekről érdemes tudomást szerezni.

Ebben a cikkben áttekintjük a fenntartható kávézás alapjait, a világ kávéfogyasztási statisztikáit, valamint a magyar kávézási szokásokat és további érdekes adatokat a kávé világából.

A fenntartható kávé alapjai

A fenntartható kávé alapvetően három fő pillérre épül: 

  • környezeti, 
  • társadalmi 
  • és gazdasági fenntarthatóságra. 

Környezeti szempontból fontos, hogy a kávétermesztés ne járjon erdőirtással, túlzott vízhasználattal és vegyszerhasználattal, amelyek mind hozzájárulnak a klímaváltozáshoz és a biodiverzitás csökkenéséhez.

A társadalmi fenntarthatóság azt jelenti, hogy a kávétermelők tisztességes bért kapnak munkájukért, megfelelő munkakörülmények között dolgoznak és jogaikat tiszteletben tartják. 

Gazdasági szempontból pedig a fenntartható kávézás biztosítja a hosszú távú gazdasági stabilitást mind a termelők, mind a fogyasztók számára.

A fenntartható kávézás egyik legfontosabb eleme a fair trade kávé, amely garantálja a termelőknek a tisztességes árat, valamint elősegíti a környezetbarát termesztési módszerek, (pl. a lebomló vagy újrahasznosított kávé csomagolás) alkalmazását. Emellett a bio kávé is egyre népszerűbb, amely garantáltan vegyszermentesen kerül termesztésre, védve ezzel a talajt és a vízkészleteket.

Mennyi az éves kávéfogyasztás a világon?

A kávéfogyasztás világszerte folyamatosan növekszik. Jelenleg évente mintegy 1133 csésze eszpresszót fogyasztanak el az emberek fejenként, amely hozzávetőlegesen 3,1 csésze naponta. A világ legnagyobb kávéfogyasztói a finnek, ők fejenként átlagosan 12 kg kávét használnak fel egy évben.

A kávétermesztés fő régiói Dél-Amerikában, Afrikában és Ázsiában találhatók, Brazília, Vietnám és Kolumbia vezető szerepet töltenek be a kávé exportjában. Azonban ezekben a régiókban a klímaváltozás komoly fenyegetést jelent a kávétermesztésre, amely hosszú távon kihat a globális kávépiacra és a fogyasztási szokásokra is.

Magyar kávézási szokások

Magyarországon a kávézás hagyománya hosszú múltra tekint vissza, és az elmúlt években a kávékultúra jelentős fejlődésen ment keresztül. A KSH kávéfogyasztás adatai alapján hazánk az 56. helyet foglalja el a világ ranglétráján. 

A magyarok évente átlagosan 3,1 kilogramm kávét fogyasztanak, ami nagyjából napi két csésze kávét jelent fejenként. Az utóbbi években a specialty kávézók és a kézműves kávék iránti érdeklődés is növekszik, ami a kávé minőségének és a fenntarthatóságnak egyre nagyobb szerepet ad.

A magyarok körében egyre népszerűbbek az alternatív kávékészítési módszerek, mint például a filteres kávé vagy a cold brew, amelyek különleges ízélményt nyújtanak. Emellett a bio és fair trade kávék is egyre inkább előtérbe kerülnek, köszönhetően a fogyasztók növekvő környezettudatosságának.

kávé statisztika

Még több kávé statisztika

A kávéiparban rengeteg érdekes adat és statisztika található, amelyek jól szemléltetik a globális kávépiac dinamikáját. Például a világ kávétermelésének mintegy 60%-a Arabica, míg 40%-a Robusta fajta. Az Arabica kávé általában lágyabb és aromásabb, míg a Robusta erősebb és magasabb koffeintartalmú.

A kávé exportja éves szinten több mint 100 milliárd dolláros piacot jelent, és több mint 25 millió család megélhetése függ a kávétermesztéstől. A legnagyobb kávéimportőr országok közé tartozik az Egyesült Államok, Németország és Franciaország.

Érdemes megemlíteni, hogy a kávézók száma világszerte rohamosan növekszik, különösen Ázsiában, ahol Kína és Dél-Korea vezető szerepet tölt be. A kávéfogyasztási szokások is változnak, egyre többen választják az otthoni kávéfőzést a kávézók helyett, amihez a modern kávégépek és a különböző kávékapszulák széles választéka is hozzájárul.

Emellet fontos szerepe lett a munkahelyeken az irodai kávégép biztosításának, ugyanis az ingyen hozzáférhető minőségi kávé ma már szinte elvárás az alkalmazottak körében. Nem csoda, hogy sok munkáltató kínálja ezt juttatásként a dolgozók számára. 

Ennek a tendenciának a növekedéséhez hozzájárul a kávégép bérlés lehetősége is, amely kedvező kondíciók mellett teszi elérhetővé a munkahelyi kávét.

Összefoglalva, a kávézás nemcsak egy mindennapi szokás, hanem egy globális iparág is, amelynek fenntarthatósága létfontosságú a jövő generációi számára. A tudatos kávéfogyasztás, a fair trade és a bio kávék előnyben részesítése mind hozzájárulhatnak ahhoz, hogy kedvenc italunk élvezete ne menjen a környezet és a társadalom rovására.

Kövess minket máshol is

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Gőzölgő ajánlatok, forró tudnivalók és exkluzív finomságok csak a kiválasztottaknak.