fbpx

Kenya AA Plus Mount Selection

single-origin
Terület:Kenya-Hegy, Közép Kenya
Fekvés:1600-2000m
Pörkölés:
Ízjegyek:áfonya, érett citrom, kajszibarack

250g 2 500Ft

(Egységár: 10000 Ft / kg)

Jellemzők

A Kelet-Afrikában található Kenya, néhány – szintén – rendkívüli kávétermelő országgal van határolva, melyek Etiópia, Tanzánia és Uganda. Azonban a szomszédokkal ellentétben ide csak nagyon későn került a kávé, mint termény. Ám ezt a hátrányát gyorsan ledolgozta, hiszen mára az egyik legkeresettebb származási hely lett. Az innen érkező tételek rendkívül sokszínűek ízvilágukat tekintve, a fűszerestől a citrusosig szinte minden megtalálható. Nagy népszerűség övezi a specialty világban is, de eszpresszó és filteres vonalon is.

Kenyában egyszerre működnek nagyobb kávéültetvények és kis farmerek. Utóbbiak általában szövetkezetekbe tömörülnek vagy egy közös feldolgozóállomásra viszik be a terményüket.

Kenyában a mosott eljárás egy némileg módosított változata is jelen van. Ennél a szemeket kétszer áztatják 12-24 órás időtartamra a fermentációs tankba, melyeket egy rövid mosás választ el egymástól. Tanulmányok bizonyítják, hogy a második “mosás/áztatás” jótékony hatással van a kávé ízére. A második áztatást követi a szemek osztályozása a csatornában, ahol a szemek a lépcsőkön tömörségük alapján különülnek el egymástól. Így kapják meg az AB vagy akár AA jelölést.

Az AA a kávébabok méretére utal, ami Kenyában a legnagyobb szemeket jelöli. A Plus pedig azt jelzi, hogy csak annyi hibás szem megengedett a tételben, amennyi még nem okoz elváltozást a kész italban.

Ezt követi a napon történő szárítás, ami emelt afrikai ágyakon történt. Ez kíméletesebb szárítást tesz lehetővé, hiszen a forró beton nem égeti meg a szemeket, ráadásul a levegő is egyenletesebben járja át a babokat. Jellemzően addig szárítják őket, ameddig az 55-60 %-os nedvességtartalom 10-12 %-ra nem csökken. A végeredmény egy érett citromra, kajszibarackra és áfonyára emlékeztető főzet, amit vétek lenne kihagyni.

Elkészítése espressoként, vagy kotyogósban ajánlott.

A pörkölő

AVX-Café
A szegedi AVX Café rendelkezik hazai kisüzemi partnereink közül a legkomolyabb pörkölőgéppel, ezért technikai hátterükre okkal lehetnek büszkék. Az országban egyedülállónak számító Loring S35 pörkölőgépből csakis kitűnő minőségű válogatott kávészemek kerülnek ki, melyek a forró levegőben édeskésre pörkölődnek, keserű ízhatás nélkül, így garantálva a felülmúlhatatlan kávéélményt. Sajnos minden kávéban időként előfordulhatnak idegen anyagok (kavics, fadarab, fém), ezek elkerülésére kavicsmentesítőt alkalmaznak, ami segít kiszűrni ezeket a nem kívánt utazókat a pörkölt kávéból, ezzel óvva a vásárlók eszközeit is.

Neked ajánljuk

  • Colombia Excelso

    Ízjegyek: citrus, méz, narancs
    1000g, 250g 1 990Ft7 960Ft
    Kosárba
  • India Monsooned Malabar

    Ízjegyek: dohány, fűszeres, méz
    250g 2 200Ft
    Kosárba
  • Brazil Fazenda Lagoa

    Ízjegyek: étcsokoládé, kakaó, nugát
    1000g, 250g 2 900Ft10 900Ft
    Kosárba

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Gőzölgő ajánlatok, forró tudnivalók és exkluzív finomságok csak a kiválasztottaknak.

Kövess minket máshol is