Jellemzők
A Kelet-Afrikában található Kenya, néhány – szintén – rendkívüli kávétermelő országgal van határolva, melyek Etiópia, Tanzánia és Uganda. Azonban a szomszédokkal ellentétben ide csak nagyon későn került a kávé, mint termény. Ám ezt a hátrányát gyorsan ledolgozta, hiszen mára az egyik legkeresettebb származási hely lett. Az innen érkező tételek rendkívül sokszínűek ízvilágukat tekintve, a fűszerestől a citrusosig szinte minden megtalálható. Nagy népszerűség övezi a specialty világban is, de eszpresszó és filteres vonalon is.
Kenyában egyszerre működnek nagyobb kávéültetvények és kis farmerek. Utóbbiak általában szövetkezetekbe tömörülnek vagy egy közös feldolgozóállomásra viszik be a terményüket.
Kenyában a mosott eljárás egy némileg módosított változata is jelen van. Ennél a szemeket kétszer áztatják 12-24 órás időtartamra a fermentációs tankba, melyeket egy rövid mosás választ el egymástól. Tanulmányok bizonyítják, hogy a második “mosás/áztatás” jótékony hatással van a kávé ízére. A második áztatást követi a szemek osztályozása a csatornában, ahol a szemek a lépcsőkön tömörségük alapján különülnek el egymástól. Így kapják meg az AB vagy akár AA jelölést.
Az AA a kávébabok méretére utal, ami Kenyában a legnagyobb szemeket jelöli. A Plus pedig azt jelzi, hogy csak annyi hibás szem megengedett a tételben, amennyi még nem okoz elváltozást a kész italban.
Ezt követi a napon történő szárítás, ami emelt afrikai ágyakon történt. Ez kíméletesebb szárítást tesz lehetővé, hiszen a forró beton nem égeti meg a szemeket, ráadásul a levegő is egyenletesebben járja át a babokat. Jellemzően addig szárítják őket, ameddig az 55-60 %-os nedvességtartalom 10-12 %-ra nem csökken. A végeredmény egy érett citromra, kajszibarackra és áfonyára emlékeztető főzet, amit vétek lenne kihagyni.
Elkészítése espressoként, vagy kotyogósban ajánlott.
A pörkölő


Neked ajánljuk
Iratkozz fel hírlevelünkre!
Gőzölgő ajánlatok, forró tudnivalók és exkluzív finomságok csak a kiválasztottaknak.