fbpx

Specialty kávé kaland – Etiópia

Etiópia a kávék világában is kiemelt helyen áll.

Az egzotikus afrikai országnak a kávéhoz kapcsolódó mondai háttére mellett a helyiek kávéhoz való viszonya is eltér a többi termővidéktől. A kávénövény itt ugyanis nem pénz terményként került be a köztudatba, termelése, feldolgozása és fogyasztása egyszerűen a mindennapok részévé vált. Ez könnyíti a lekövethetőséget a mosóállomásokig, a kávé jelentős része ugyanis kistermelőktől származik, akik átlagosan kevesebb mint fél hektáros területen gazdálkodnak.
A Chelchele kebelében található mosóállomás is hasonlóképp épül fel. A Yirgacheffe régióból származó kávék általában virágos, citrusos jegyekkel rendelkeznek, kiemelkedően édesek, gyakran tejkaramella és mandula jegyeivel.

A nálunk elérhető natural tétel 18-20 napig száradt emelt, afrikai ágyakon, ízjegyei így komplexebbek, érett málna, cseresznye ízjegyei, valamint lime-os savjegyek jellemzik.

Etiópiában a közlekedés felettébb hektikus, a duda egy folyamatosan használatban lévő eszköze az egyik pontból a másikba igyekvőnek, hiszen szamarak, kecskék, gyerekek és felnőttek kerülhetnek váratlanul elénk lépten nyomon. Ha eljutunk célunkhoz, Yirga Cheffe állomásig, mindenhol zöld kávécserjéket láthatunk, ezzel hűen rászolgálva nevére, ami szó szerint termékeny füvet jelent.

A kávégyümölcs nagy részét nedves eljárással dolgozzák fel, úgy hogy a mosóállomás magasabban fekvő részén elhelyezett silókba töltik a szemeket és onnan a gravitáció felhasználva vándorol tovább a kávé.

A folyamat során eltávolítják a gyümölcshúst és a kávébabok több szakaszban osztályozásra, válogatásra kerülnek, majd fermentálódnak, mossák őket és a napon száradnak, hogy a felületükön megmaradó vékony hártya is eltávolítható legyen. Mindez általában éjszaka történik, holdfényben, vagy maximum energiatakarékos izzók megvilágításában, hiszen a szedésre koncentrálnak nappali fényben.

Korábban a mosott eljárás mellett csak igazán kis százalékban készült natural, napon szárított eljárással kávé, de a specialty felé tolódó igények hatására mára már 50%-ra emelkedett ennek az elképesztően gyümölcsös ízjegyeket magában hordozó végterméket eredményező eljárásnak az aránya. Választékunkban lehetőséged van több natural tételt összehasonlítani egy mosott eljárással készülő típussal az Etióp trió válogatásban.

Árnyoldalaktól sem mentes a környék, sajnos egyre terjed a khat nevű helyileg legális drogként fogyasztott növény termesztése, melyet 2-4 alkalommal is tudnak szüretelni, nem igényel szaktudást, viszont dupla árat fizetnek érte kilónként a kávéval összehasonlítva. Ennek nagyon káros hatása van a talajra, mert annak pH-ját úgy változtatja meg, hogy azt később jó minőségű kávé termesztésére soha többet nem lehet majd használni, nem beszélve arról, hogy hány farmert vont el ez az iparág a kávétermesztéstől a könnyebb haszonszerzés reményében.

Szerencsére sokaknak a kávé továbbra is a szívügyük, ezt mi sem bizonyítja jobban, minthogy Etiópiában a világon egyedülálló módon a kávé nagy részét önmaguknak termesztik és csak kisebb részét exportra. Minden háztartásban megtalálható a kávékészítéshez szükséges készlet, a jebena kancsóval a középpontban.

A többféle kávé közül kiemelnénk a maji 100%-osan organikus, vadon termő kávét. Ez a fajta árnyékban is megél a vad esőerdők lombbaldachinjai alatt, magától, természetesen terem, ültetésre nem szorul. Etiópiában már csak 2000 négyzetméter körüli, kávétermésre alkalmas esőerdő maradt meg és az etióp kávénak mindössze 5%-a vad, esőerdei kávé. Nem véletlenül lehet rászokni erre a különleges kávéra; a közepes pörkölésnek köszönhetően a kávé megőrzi krémesen kakaós, boros, jázminos, citrusos ízjegyeit, és még egy csipetnyi pörkölt pekándió és édes praliné tónusokat is kiérezhetünk az íz orgiából. Kis mennyiségben már a nemzetközi piacon is találunk belőle.

Az biztos, hogy egészen más világ tárul elénk, ha nyitottak vagyunk a világosra pörkölt, gyümölcsös kávék felé, hiszen jobban hasonlítanak egyfajta gyümölcsös főzetre mintsem a klasszikusan olaszos keserű feketekávéra és egészen képesek megváltoztatni a kávéról alkotott elképzelésünket.
pécsi kávépörkölő csapat

Susztert a cipőjéről

Avagy pörkölő interjúsorozatunk folytatódik 2.0.  Cracker Jack  Az elmúlt napok

Kövess minket máshol is

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Gőzölgő ajánlatok, forró tudnivalók és exkluzív finomságok csak a kiválasztottaknak.