fbpx

Kávés nemzet a magyar?

Mi magyarok szeretünk kávézni

Nos, nálunk a kávé a törökökkel együtt jelent meg, de akkor még nem volt annyira népszerű, mint ma. Hazánkban a kávézás divatjának megteremtése a bécsi udvarban gyakran megforduló magyar katonatiszteknek és arisztokratáknak köszönhető.

Az első magyar kávéház 1714-ben nyitott Pesten, majd néhány év elteltével már német és olasz kávéházakba is betérhetett a fővárosi közönség. A kávézás olyan gyorsan terjedt, hogy 1896-ra Budapesten több mint 500 kávéház és körülbelül ugyanannyi kávékimérés működött. Ekkorra a kávéházak már a szellemi és társasági élet központjaivá váltak. Gondoljunk csak a történelmi jelentőségű Pilvaxra, a gyönyörű New York kávéházra, vagy más történelmi jelentőségű, máig működő klasszikusokra.

A kávéházak közönségét ezekben az időkben művészek, írók, költők, újságírók, politikusok alkották. Itt vitatták meg egymással a közéleti és kulturális eseményeket, belföldi és külföldi folyóiratok százait olvashatták, és mindeközben a kávék és teák terén olyan szakértelemmel elkészített frissítőket fogyasztottak, melyeket egész Európa megirigyelt.

A kávéházak virágzó korának a világháborúk vetettek véget. Hiába találták fel az 1930-as években az eszpresszót, ez a népszerű ital sem tudta fellendítetni a kávéfogyasztást. A kávéházak legtöbbje a kommunizmus évei alatt tűnt el. A hatalom ugyanis nem nézte jó szemmel a kulturális eszmecseréket a kávézókban. Ezekben az időkben a kávézás maga luxussá vált, a minőség romlott, a tömegtermelés siralmas állapotokat hozott.

Ma már a kávé nem tekinthető luxuscikknek, sokkal inkább a mindennapi élet része. A kávézók piaca ma újra felpörgött a fővárosban. Igaz, ezek a kávázók már nem azt a szellemiséget hordozzák, mint a világháború előttiek. A legtöbb kávézó inkább a mindennapi közösségi élet színterévé alakult át, és többé már nem őrzi kiemelt kulturális szerepét, amely az elmúlt évszázadokban kialakult. Még ha a régi pompa át is alakult fancy specialty kávézókká, az biztos, hogy elődeink nem válogathattak annyi kávéfajta közül, mint mi és ennek mi csak örülhetünk. A kávé generációkat összekötő, közösségmegtartó ereje ma is él és virul és, ami a legfontosabb ebben az okostelefon nyomkodós korban az, hogy igazi személyes beszélgetésekre ad okot.

kotyogós kávé

ÚJ KÁVÉSZEZON

Szüretek jönnek, szüretek mennek.  Habár az Egyesült Államokban sokáig azt

Kövess minket máshol is

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Gőzölgő ajánlatok, forró tudnivalók és exkluzív finomságok csak a kiválasztottaknak.