fbpx

A koffein hatása szervezetünkre

Már megint az a fránya koffein

A kávé alkotóelemei közül a koffeint ismerik a legtöbben. Ennek az emberi szervezetre gyakorolt hatása összetett dolog. Tapasztalatból is tudjuk, hogy a koffein serkentő hatású, stimulálja a központi idegrendszert, fokozza a szív és veseműködést. Azt viszont már nem biztos, hogy mindenki tudja, hogy testmozgás előtt fogyasztva segít felszabadítani a szervezetben elraktározott zsírt; a tüdő hörgőizmait elernyeszti, könnyíti a légzést, csökkenti az asztmás rohamok veszélyét.

Kutatások szerint csökkenti a depressziót is. Felelőtlen fogyasztása ugyanakkor növeli a stresszt, a szívkárosodás és a csontritkulás veszélyét. Ezek fényében felmerül a kérdés, hogy akkor most igyuk-e vagy ne?

Mindegy, hogy eszpresszóról, latte macchiato-ról vagy az automatából származó, instant porból készülő kávéról van szó, mindenki a koffeinbomba pozitív hatását keresi benne, és a legtöbbünknek elképzelhetetlen a reggeli ébredés egy jó erős fekete nélkül. Pedig az extra energia csak illúzió, nem valóság. Erre a megállapításra jutott a Bristoli Egyetem kutató csapata, Peter Rogers táplálkozás-pszichológus vezetésével.

A koffeintartalmú italok rendszeres fogyasztása nem jár teljesítményfokozó hatással; csupán azoknál tapasztalható teljesítménynövekedés, akiknek szervezete nem szokott hozzá a rendszeres koffein-bevitelhez. Rogers 379 résztvevővel lefolytatott kutatásában azonban jelentős különbségek mutatkoztak meg az érzékelt éberségi szint és a tényleges teljesítőképesség között. A két csoportba osztott közreműködők egyik fele koffeintartalmú tablettákat kapott, a másik csoport tagjainak viszont placebo-készítményeket osztottak ki a tudósok.

A két társaság abban megegyezett, hogy a tabletták beszedését megelőző 16 órában nem fogyasztottak koffeint. Azoknak a résztvevőknek, akik soha, vagy csak ritkán fogyasztottak kávét vagy teát, nem jelentett problémát, ha placebot kaptak. 

A rendszeresen koffeinhez jutók esetében viszont annál negatívabb jelek mutatkoztak meg, amint megszakadt a koffeinbevitel rendszeressége: gyakrabban panaszkodtak fáradtságra, és sokak esetében lépett fel fejfájás. Akik viszont tabletta formájában hozzájutottak adagjukhoz, a folyamatosság miatt kevesebb negatív tünetet éreztek. A jelek és a kutatók értelmezése szerint szervezetük akkor működött megfelelően, ha a megszokott koffeinhez hozzájutott.

kávézz a pikniken

Piknik kávéval

A tökéletes Piknik kellékei  Ha nyár, akkor szalonnasütés, grillezés, kertiparty

Kövess minket máshol is

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Gőzölgő ajánlatok, forró tudnivalók és exkluzív finomságok csak a kiválasztottaknak.